Законодавці та представники Церков прийняли резолюцію на підтримку заснування релігійними організаціями навчальних закладів16 лютого за ініціативи Громадської ради з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України в конференц-залі Міністерства відбувся круглий стіл на тему: «Питання надання релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів», передає Православіє в Україні.

Метою заходу стало обговорення представниками провідних Церков і релігійних організацій України – членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, наукових установ і громадських організацій проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів)» (реєстр. № 9580).

Серед учасників круглого столу, зокрема були автори законопроекту – народні депутати України Марущенко В.С. й Стретович В.М., а також представник Президента у Верховній Раді України  Мірошниченко Ю.Р.

В резолюції круглого столу, зокрема зазначено наступне: «…Відповідно до статті 35 Конституції України, кожному гарантується право на свободу світогляду та віросповідання. При цьому, у частині статті 3 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації» закріплено право батьків виховувати своїх дітей відповідно до своїх власних переконань та ставлення до релігії…

Однак на теперішній час це право не забезпечено в Україні законодавчо, зокрема через відсутність у релігійних організацій права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів. При цьому йдеться про право релігійних організацій нарівні з іншими суб’єктами права, зокрема громадськими організаціями, засновувати світські навчальні заклади, діяльність яких би, нарівні з навчальними закладами, заснованими іншими суб’єктами права, звершувалась відповідно до Закону України «Про освіту» та інших відповідних нормативних актів.

Підтримуючи позицію Президента України та виступаючи за остаточне подолання наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР щодо релігії і Церкви, наголошуємо на необхідності ухвалення Верховною Радою України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів)» (реєстр. № 9580)».

Теги: