Книга „Релігія і Церква в історії української діаспори” почала презентаційний тур містами України8 лютого в Івано-Франківську, в приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, відбулася презентація книги «Релігія і Церква в історії української діаспори» (9-го тому десятитомного видання «Історія релігії в Україні»), яка підготовлена спільно відділенням релігієзнавства Інституту філософії НАН України та кафедрою релігієзнавства, теології і культурології ПНУ ім. В. Стефаника, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт бібліотеки.

Книга «Релігія і Церква в історії української діаспори» рекомендована до друку Вченою радою Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України та вийшла у київському видавництві «Український видавничий консорціум та УАР» в 2012 році.

Це енциклопедичне видання зібрало інформацію про релігійну історію українських емігрантів від кінця ХІХ століття до наших днів. У томі розглядається особливість і виняткова значимість релігії і Церкви в історії української діаспори, у збереженні і формуванні в неї саме української національної ідентичності. Показано, зокрема, роль в цих процесах українського греко-католицизму, церков українського православ'я, українських протестантських спільнот, різних рідновірських течій. Діаспора дала українству таких відомих діячів, як митрополит Іларіон Огієнко та митрополит Йосиф Сліпий, Лев Силенко, знаних богословів різної конфесійної визначеності - С. Ярмуся, І. Музичку, І. Шевціва, І. Ортинського і Дм. Блажейовського, талановитих істориків церковного життя - І. Власовського і Ю. Мулика-Луцика, літератора С. Фостуна та ін.

Книга вміщує вступну частину «Особливості й історичне покликання української релігійної діаспори» та 6 розділів: «Особливості та етапи становлення і розвитку української релігійної діаспори », «Греко-католицизм в українській діаспорі», «Православ'я в українській діаспорі», «Протестантизм серед українців зарубіжжя», «Рідновірство в духовному житті українців діаспори», «Видатні постаті української релігійної діаспори», а також післяслово редактора.

Над її створенням працювали А. М. Колодний, Л. О. Филипович, С. Р. Кияк, С. О. Ярмусь, Т. Гринчишин, Т. В. Беднарчик та інші.

Модератором зустрічі виступила Лілія Василівна Борисевич, яка представила присутнім одного із ініціаторів презентованого видання Людмилу Филипович - завідувача відділу історії релігії та практичного релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної Академії наук, доктора філософських наук, професора.

У своєму виступі науковець повідомила присутнім про те, що ця зустріч в Івано-Франківську є першою в презентаційному турі містами України. Вона також розповіла, коли прийшла ідея написання книги, як збирались матеріали, з якими труднощами стикнулись автори.

Крім презентованого видання, гостя подарувала обласній бібліотеці найновіші видання з проблем релігієзнавства, теології і краєзнавства: ювілейний науковий збірник «Іван Огієнко (митрополит Іларіон) - патріот, вчений, богослов», колективні монографії «Конфесіологія релігії» та «Релігія в конспекті духовного життя», «Релігієзнавство України» (в 2-х книгах), навчальний посібник «Дисциплінарне релігієзнавство», «Релігія - світ - людина» (кн. 3), «Релігійні меншини України» (сьомий том десятитомного видання «Історія релігія в Україні»), А. Колодний «Іван Шевців - життєпис українця-християнина».

В обговоренні книги взяли участь владика Софрон Мудрий, ректор Івано-Франківської духовної академії УГКЦ; В. В. Федорак, начальник управління культури, національностей та релігій ОДА; С. Р. Кияк, завідувач кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктор філософських наук, професор; М. К. Фіглевський, доцент цієї ж кафедри; Г. В. Карась, дослідник музичної культури діаспори, професор Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника; Л. В. Бабій, директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Присутні на презентації мали можливість переглянути уривок з фільму про всесвітнє святкування хрещення Руси-України в Римі, де відбувалась літургія біля храму Святої Софії і де тодішній глава УГКЦ Мирослав-Іван Любачівський звертався до Папи і всіх українців.
    
Зацікавлення у гостей викликала книжково-ілюстративна виставка «Історія релігії в Україні», на якій були представлені видання з фондів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка. Достойне місце на експозиції зайняли книги, які підготовлені авторським колективом під керівництвом А. М. Колодного, книги владики Софрона Мудрого, викладачів вищих навчальних закладів області: С. Р. Кияк, Л. Геник та багатьох інших.

Теги: