Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільский Антоній (Махота) Української Православної Церкви Київського Патріархату, перебуваючи з офіційним візитом в Сполучених Штатах Америки, розповів про церковне життя в Україні, повідомляє портал «Релігія в Україні» з посиланням на прес-службу Хмельницької єпархії УПЦ КП.

Митрополит Антоній зауважує, що “віруючі УПЦ Київського Патріархату боляче переживають розділення Українських Церков, що сьогодні існує, як в Україні, так і в діаспорі.” На думку ієрарха, “лише час зможе загоїти всі рани, що нанесли брати-українці одні одним за довгих двадцять років. Але не можна забувати, що зцілюючим час зможе стати для нас лише в тому випадку, якщо ми допомагатимемо йому в цьому своїми молитвами та добрими реальними справими. Якщо про це забувати, то прірва між нами з роками тільки зростатиме. То ж тепер, особливо напередодні Великого посту, потрібно посилити свої молитви за нашу єдність. Жодних ворогів, як це собі хтось представляє, у християн бути не може, окрім наших власних пристрастей та гріхів. Всі інші люди навколо – це наші брати і сестри по плоті та духу. А явити сьогодні нелицемірну любов щодо них – це означає не що інше, як показати їм Самого Христа. Без любові не може бути ні “канонічності”, ні “благодатності”.

“Українська Православна Церква Київського Патріархату продовжує впевнено розвиватись і в Україні, і в інших державах світу. – запевняє митрополит Антоній. – Цей, для всіх вже цілком очевидний факт, не подобається багатьом політичним та церковним діячам, а тому часто духовенство та миряни Української Церкви зустрічаються з упередженим ставленням щодо себе. Пояснити це можна лише тим, що наша Церква не вписується у ті сценарії Українського Православ’я, що складені десь за межами України. Сторонні люди за нас хочуть вирішувати коли нам молитися, а також, де, з ким та на якій мові. Насправді, це дуже сумне явище. Але українців уже так просто не обдуриш: увесь цей бруд, що роками ллється на нас, краще всього характеризує не нас, але тих, хто його придумує та розповсюджує.

Відрадно, що тут, за океаном, я щодня зустрічаю багато світлих та віруючих сердець, які не втратили любові до своєї земної вітчизни – України. Часом мені хочеться привести сюди, в Українську Америку, до Арізони, наших депутатів-яничар та показати їм, що наша держава буде жити навіть всупереч їхнім недолугим намаганням перекреслити наше славне минуле, переписати історію чи заборонити мову. Україна житиме не дивлячись на ціну на газ і на те, чи приїздитиме до Києва Московський Патріарх Кирил. Україна житиме, поки будуть жити православні українці, для яких Україна – це не черговий бізнес-проект, а старенька, рідна мати, своя та неповторна.

Це правда, що Українська Церква перебуває в тимчасовій канонічній ізоляції, котра викликана суто політичними чинниками. Жодних богословських підстав не визнавати нашу Церкву (Київський Патріархат) Помісною та законною Українською Церквою немає, а всі відомі аргументи – це вилами по воді писані політичні існинуації, лукаво прибрані в шати богослів’я. Можу вас запевнити, що ні до Православ’я, ні до богослів’я, ні до реального стану справ чужі вигадки жодного стосунку не мають. Для того, щоб вийти з цього непростого становища потрібно лише одне – кожній із сторін варто перестати думати тільки про свою вигоду і згадати про Спасителя. Пора вже, нарешті, всім збагнути, що навіть над найбільш “канонічними” патріархами стоїть Бог. Може вони про Бога вже забули, бо це не зручно, особливо валютним мільйонерам? Бог осміяним не буває! Не без Промислу Божого Київський Патріархат з трьох архієреїв розрісся до однієї з найбільших Православних Церков світу. Натомість, наша кровна сестра Росія все більше належить ісламу, а про “святість” тамтешного православного духовенства можна говорити лише з сумом або іронією.

Маю надію, що моє перебування в США стане для українців Америки та Канади ще однією нагодою подивитися на Золотоверхий Київ у іншому світлі. Наша Церква завжди рада обійняти всі православні громади, кожного віруючого, який не забув своє козацьке коріння, а навіть тут, далеко від дому, хоче зберегти єдість миру в союзі любові зі своїми православними братами та сестрами. Щороку сюди, на Американський континент, прибуває наш Предстоятель – Святійший Патріарх Київський  і всієї Руси-України Філарет, котрий молиться тут і за “своїх”, і за “чужих”. Не забуває Святійший Владика свою американську паству і під час своїх молитов і в Україні. А нині й ми, з Благословення Святійшого Владики, відвідуючи Сполучені Штати Америки маємо радість запевнити американську паству в наших постійних молитвах, сердечній любові та повазі.

Також, користуючись нагодою я хочу передати сердечну подяку всім людям, які зробили можливим наше перебування тут і в міру сил допомагали нам. Насаперед отцю-мітрату Миколаю Федюку, настоятелю парафії Покрова Божої Матері Української Православної Церкви Київського Патріархату м. Фінікс, Голові Управи п. Віктору Швецю, Секретареві Управи Христині Белей-Бойко, всьому парафіяльному уряду, братству та сестрицтву. Тішуся, що доля звела мене з чудовими та щирими людьми з Українського конгресового комітету Америки, Спілки Української Молоді, Союзу Українок та всіх інших людей доброї волі, що з радістю зустріли та прийняли нашу делегацію. Молюся за них і за успіх у всіх їхніх подальших справах. Дай Боже й всім нам так любити Україну, живучи в ній, як це роблять ці щирі та привітні люди, що може й давно вже там не були, а знають її тільки через розповіді своїх бабусь та дідусів”,– підсумовує митрополит Антоній.

Теги: