УГКЦ хоче представляти у загальноєвропейських інституціях усіх українцівВладика Борис (Гудзяк), єпископ УГКЦ, ректор Українського католицького університету і єпарх Паризької єпархії святого Володимира Великого для українців візантійського обряду, ставить питання про необхідність представлення у загальноєвропейських інституціях, що розташовані у Брюсселі і Страсбурзі, інтересів не тільки УКГЦ, а й загалом українців, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на інтерв’ю єпископа у виданні ЗІК.

На зауваження журналіста про те, що глава УГКЦ Святослав (Шевчук) під час інтронізації Бориса (Гудзяка) на екзарха у Соборі Паризької Богоматері "заявив, що французький екзархат має стати рупором Церкви", єпископ відповів:

– Українська Греко-Католицька Церква сьогодні у Західній Європі представляє Україну. На цих теренах є, мабуть, півтори мільйона українців. Тож актуальним є питання: хто в Європі говорить від імені України? Наша єпархія повинна виконати обов’язок представлення не тільки церкви, а й загалом українців у загальноєвропейських інституціях, що розташовані у Брюсселі і Страсбурзі (Брюссель – столиця Бельгії і де-факто Євросоюзу. Саме тут приймаються життєво важливі політичні рішення, в тому числі й для України. Не менш важливим є Страсбург, де, окрім іншого, знаходяться Рада Європи та Європейський суд з прав людини, – ред.). Думаю, що багато вірних і загалом багато українців, які, може, й не є членами УГКЦ, хотіли б, аби ті позиції, які обстоюють блаженніший Любомир і блаженніший Святослав, були озвучені в Україні, але також від імені українців – у Західній Європі.

Єпископ каже, що зараз є ідея, "аби ми відкрили скарби нашої духовної традиції для людей, які не є українцями". До того ж, за його словами, "Париж збагачується нашою присутністю", приміром "сьогодні майже в кожній римо-католицькій церкві є православна ікона. Церковний спів римо-католиків, зокрема у Франції, є під впливом східнохристиянських молитовних практик. Наприклад, Ісусової молитви. І ми бачимо, що сучасна церковна культура твориться крізь зустріч різних церковних традицій".

Теги: