Предстоятелі УПЦ КП і Чорногорської Православної Церкви разом відзначили 1025-ліття Хрещення Русі Богослужіння з нагоди подвійного свята – престольного свята кафедрального патріаршого Володимирського собору і 1025-ліття Хрещення Київської Русі – 27-28 липня очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні понад 40 архієреїв та представників духовенства з усіх єпархій Київського Патріархату, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ Київського Патріархату.

Розділив радість свята також Предстоятель Чорногорської Православної Церкви архієпископ Цетіньський і Митрополит Чорногорський Михаїл (як і УПЦ Київського Патріархату, ця Церква не визнана світовим православ’ям як канонічна структура - цьому опирається Сербська Церква, яка намагається зберегти свою юрисдикцію над Чорногорією, що вийшла зі складу колишньої Югославії).

27 липня у Володимирському патріаршому кафедральному соборі столиці відбулося Всенічне бдіння, під час якого було прославлено канонізованого Помісним Собором Київського Патріархату благовірного князя Оскольда, першомученика Київського.

28 липня, в неділю, була звершена урочиста літургія. Храм, що вміщає понад 5 тисяч чоловік, та подвір’я навколо нього були наповнені богомольцями, які все прибували і прибували з різних куточків України – від близьких до віддалених.

Перший канал Українського телебачення вів трансляцію патріаршого богослужіння. На запричасному стиху архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій виголосив прийняте напередодні Звернення Священного Синоду з нагоди свята 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України.

Після завершення літургії від Володимирського собору в напрямку до пам’ятника князю Володимиру вирушив Хресний хід. Він зібрав більше учасників, ніж у попередні роки – понад 25 тисяч чоловік, з яких понад 2 тисячі становили священнослужителі.

Теги: