УГКЦ вшановуватиме 50-річчя перенесення мощів Йосафата Кунцевича -- «апостола єднання»25 листопада УГКЦ вшановуватиме 50-річчя перенесення мощів священномученика Йосафата Кунцевича, до собору Святого апостола Петра у Ватикані. З цієї нагоди єпископи Синоду УГКЦ на чолі з блаженнішим Святославом (Шевчуком) здійснять спільне паломництво до гробу святого Йосафата та зустрінуться з Папою Римським Франциском, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Після архиєрейської літургії на кафедральному престолі собору Святого Петра відбудеться процесійний похід та поклоніння мощам священномученика Йосафата, а потім очікується аудієнція ієрархії УГКЦ у Папи Франциска.

З нагоди цієї події глава УГКЦ блаженніший Святослав зазначив, що «актом виставлення мощів св. Йосафата для публічного почитання Католицька Церква не тільки вшанувала мучеництво св. Йосафата за єдність Христової Церкви, а й зробила його особу символом безстрашного ісповідництва віри для всіх Христових учнів».   

Перенесення мощів українського святого до собору Святого Петра у Ватикані відбулось 22 листопада 1963 року з волі Папи Івана ХХІІІ. Раніше мощі св. Йосафата перебували в різних місцях Литви, Польщі та Білорусі. У 1916 р. їх перевезли до костелу Святої Варвари у Відні, а в 1949 р. вони потрапляють з Австрії до Рима, де згодом були виставлені для загального почитання у соборі Святого Петра.

Йосафат Кунцевич – український святий, якого вшановує вся Католицька Церква. Відомий як мученик за єдність Церкви, єпископ УГКЦ, архиєпископ Полоцької єпархії, народився у 1580 р. у м. Володимирі-Волинському. Будучи єпископом, сприяв піднесенню освітнього рівня духовенства та прославився як борець за єдність Церкви. Його активна діяльність за єдність з єпископом Рима викликала глибоке невдоволення серед противників, за що був жорстоко вбитий у Вітебську 12 листопада 1623 р., а знівечене тіло вкинуто до р. Дніви. Канонізований Католицькою Церквою у 1867 р. Папою Пієм IX. Папа Римський Іван Павло II назвав св. Йосафата «апостолом єднання». 

Теги: