Патріарх Кирил не схвалює ЄвромайданПатріарх Московський і всієї Русі Кирил у своєму різдвяному інтерв'ю російському журналісту Дмитру Кисельову на телеканалі "Росія-1" 7 січня розповів про назріваючу загрозу розколу української нації, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на РІА Новини, НБН і ТСН.

Предстоятель РПЦ розповів, що українці - рідний для нього народ і він кожен день за них молиться. Однак він переживає, що події на Євромайдані можуть привести до можливого розколу нації.

"Я молюся за Україну, я молюся за цей народ. Я розумію, що існує загроза поділу нації. Загрози чергової громадянської конфронтації. Взагалі те, що ми зараз бачимо, - це революційна ситуація", - заявив Патріарх.

Предстоятель РПЦ відзначив, що під час революцій "люди починають говорити на такій мові, використовуючи таку методологію, застосовуючи яку ви ніколи не можете вирішити жодної задачі". "Революція - це розкріпачення пристрастей. Це використання внутрішньої енергетики людей для вирішення конкретних завдань. Ну і завжди, зазвичай головним завданням революції є зміна еліт", - зазначив він і повідомив, що ідеї, проголошувані революцією, «не є програмою насправді». Він нагадав про гасла революції «рівність, братерство, свобода» у Франції, куди пізніше «прийшов якобінський тероризм, а потім диктатура Бонапарта».

Глава РПЦ звернувся до жителів України із закликом зібратися і зосередитися. "Це не означає, що я звертаюся з закликом переглядати свої політичні точки зору. Церква ж ніколи не пов'язувала себе з якимось конкретним геополітичним проектом. Якщо це було б так, то не існувало б церкви, -- підкреслив Патріарх Кирил, відомий, між іншим, як автор концепції "Русского мира".

Ієрарх нагадав, що "Церква несе слова примирення, вона звертається до душі людини. Вона повинна допомогти людям у цей важкий час зібратися, зосередитися і, можливо, закласти основу для такого діалогу, який допоміг би вирішити ті проблеми, які сьогодні стоять перед Україною".

Самих українців Патріарх закликав до миру і спокою, а також висловився проти присутності священиків разом з протестуючими. "Церква не може звертатися до політичних програм. І коли на барикадах з'являються священики, які підбурюють народ, то це не церковне послання", - заявив глава РПЦ.

Нагадаємо, що більшість церковних лідерів України у спільних і окремих заявах солідаризувалися з учасниками Євромайдану.


Фото sedmitza.ru

Теги: