Патріарх Філарет зустрівся з екс-президентом Грузії та відвідав Держдепартамент СШАУ рамках свого візиту до Сполучених Штатів Америки 7 лютого 2014 року Патріарх Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет взяв участь у Національному молитовному сніданку, а також зустрівся з екс-президентом Грузії, відвідав Державний департамент США, відвідав низку інших американських установ, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

У Держдепартаменті США глава УПЦ КП провів зустріч з помічником заступника Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Еріком Рубіном, помічником заступника Державного секретаря з питань демократії, прав людини та праці США Томасом Меліа та спеціальним представником Державного департаменту США у боротьбі з антисемітизмом Айрою Форменом.

На початку засідання господарі подякували Патріарху Філарету за роль Церкви у забезпеченні свободи людини в Україні. У свою чергу Філарет зазначив, що Церква не втручається в політику, але вона не може бути байдужою до того, що відбувається в Україні.

«Тільки в союзі з Європою і США Україна може стати повністю демократичною державою. Тому Майдан - це далекоглядна боротьба за демократію і свободу України», - підкреслив він.

7 лютого Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зустрівся також з сенатором Джоном Маккейном. Останній є американським політиком від Республіканської партії США, сенатором від штату Аризона. Джон Маккейн є прихильником рішучих дій Америки щодо підтримки демократії в Україні. Як член сенатського комітету в закордонних справах він у грудні 2013 р. відвідав Україну, де серед інших мав спілкування і з Патріархом Філаретом.

У зустрічі також взяли участь перший проректор КПБА протоієрей Олександр Трофимлюк, настоятель храму Святої Трійці у Норт Роялтоні протоієрей Роман Загурський, голова управи собору св. Андрія Первозваного м. Блумінгдейл Іван Яресько, голова Комітету міжнародних зв'язків і зовнішньої політики Українсько-Американської асоціації адвокатів Віктор Рудь.

У рамках свого візиту до Сполучених Штатів Америки 7 лютого Предстоятель УПЦ КП відвідав і міжнародну неурядову організацію "Freedom House", котра щороку публікує звіт з оцінкою ступеня демократичних свобод по кожній країні світу, який використовується в політичних дослідженнях. Україна, яка у доповіді 2010 року значилася як вільна, поступово опускається в рейтингу і зараз балансує на межі частково вільних і не вільних територій.

У ході зустрічі з директором цієї правозахисної організації Девідом Крамером були обговорені проблеми розвитку демократії, політичних свобод і прав людини в Україні.Під час візиту Патріарх Філарет провів зустріч з Президентом Грузіїї Михаїлом Саакашвілі у 2004-2013 рр., який в цей час перебував у США. "Україна-велика країна, Грузія - маленька. Для нас приклад України зараз дуже важливий. Це натхнення впливає на спільне майбутнє всіх країн - Азербайджану, Вірменії і Молдови. І Росії теж", - сказав М. Саакашвілі, якого цитує Тиждень. - Прийде час і історики напишуть, що Російська імперія припинила своє існування на Майдані в Києві. І це так і буде. Народ обов'язково переможе, і я вірю, що буде краща доля і майбутнє, яке об'єднає всі народи".

Крім того, 7 лютого Патріарх Філарет відвідав Раду національної безпеки США - головний консультативний орган державного управління при Президентові Сполучених Штатів для вирішення проблем національної безпеки і зовнішньої політики з його головними радниками з питань національної безпеки та членами Кабінету, що одночасно є частиною Виконавчого апарату Президента США.

Владика Філарет мав зустріч із Директором Європейського відділу Керен Данфілд із помічниками. Як і на попередніх візитах, головним питанням було шляхи вирішення глибокої кризи, яка охопила Україну. У зустрічі також взяли участь перший проректор КПБА протоієрей Олександр Трофимлюк і голова управи собору св. Андрія Первозваного м. Блумінгдейл Іван Яресько.

Напередодні, 6 лютого, Патріарх Київський і всієї Руси- України Філарет відвідав офіс Фундації "Україна - США" на запрошення її голови Надії Мак-Коннел. Тут владика мав зустріч із приятелями України в Сполучених Штатах Америки: колишніми послами США в Україні, директором Інституту Кеннана Метью Роджанскі, керівниками низки Україно-Американських громадських організацій. Учасники зібрання поділилися вболіваннями щодо нинішньої ситуації в Україні.

Теги: