В Норвегії релігійні лідери України та Росії розпочали діалог про примирення між народамиПредставників церков і релігійних організацій України та Росії зустрілися з метою діалогу про нинішню ситуацію у відносинах між двома народами, пошуку шляхів до примирення і припинення ворожнечі. Відкриття міжконфесійного круглого столу відбулося 10 вересня в конференц-залі готелю Radisson Blu Plaza в центрі столиці Норвегії, повідомляє Інститут релігійної свободи.

"Ми запросили вас не на політичний захід, а на зустріч релігійних діячів. Ми дуже сподіваємося, що вироблені на цій конференції рішення допоможуть в залагодженні конфлікту між двома народами", – зазначив у своєму вітальному слові до делегатів з України та Росії глава Норвезького Біблійного Товариства єпископ Тор Сінгсаас.

Уряд Норвегії фінансово підтримав ініціативу Норвезького Біблійного Товариства про проведення такої зустрічі з метою діалогу і примирення між російським і українським народами.

Держсекретар МЗС Норвегії Ханс Браттскар висловив сподівання, що зустріч релігійних лідерів України і Росії стане серйозним сигналом для керівників країн і політиків про прагнення обох народів до миру.

Дипломат зазначив, що Норвегія з самого початку була стурбована насильством проти громадян в Україні, починаючи з жовтня 2013 року, а також подальшими посяганнями на цілісність і суверенітет Української держави. В цьому плані діалог дуже важливий, щоб виключити насильство і розвивати добросусідські відносини.

"Ми зібралися тут як громадяни двох країн. Але нам важливо вести діалог не як громадяни своїх держав, а як священнослужителі. Нам важливо говорити один з одним не з позицій урядів наших країн, а на підставі істини та Божої правди як служителі Божі", – підкреслив Патріарх Філарет, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату і нинішній голова Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Він зазначив, що українці не хочуть миру в окупації і поневоленні.

"Український народ за мир. Але нам потрібен мир не будь-якою ціною, а справедливий мир. Якщо ми будемо говорити неправду, то миру не буде. Потрібно говорити правду і знаходити між собою порозуміння, шукати шляхи примирення наших народів і припинення цієї неоголошеної війни", – підсумував Патріарх.

Єпископ Сергій Ряховский, глава Російського об'єднаного Союзу християн віри євангельської (п'ятидесятників), підкреслив важливість того, щоб зупинити кровопролиття і насильство в результаті збройного протистояння.

При цьому він застеріг про втручання церкви в політику, що є порушенням конституцій і Росії, і України. "У служителів різних конфесій не повинно бути спокуси поправляти політиків. У кожного з урядів є своя правда, а є Божа істина. Чи є істина в геополітиці? Читаючи Євангеліє, я цього не знаходжу", – зазначив єпископ.

Від імені організаторів Генеральний секретар Норвезького Біблійного Товариства Інгеборг Монгстад-Кваммен зазначила, що метою зустрічі є прагнення зміцнити відносини між церквами та релігійними організаціями України та Росії, між двома країнами і народами.

"Ми зібралися тут не як політики, а як релігійні лідери. Наша мета сформувати атмосферу для такого діалогу. Ми зібралися тут для діалогу, а не для переговорів, тому кожен голос значущий і має бути почутий в атмосфері свободи висловлювання і взаємоповаги один до одного", – звернулася Генсекретар НБО до делегатів.


Досвідом міжконфесійних взаємин і реформування релігійного законодавства з учасниками зустрічі поділилася Міністр культури Норвегії Тхорхілд Уідвей. На її переконання, церква і держава найбільш ефективно виконують свою місію в суспільстві на принципах відділення церкви і держави. З цих причин віднедавна Норвегія є мультирелігійної і мультикультурної країною, зазначила міністр у своєму виступі.

Більш докладно про історію церковно-державних відносин в Норвегії розповіла єпископ Церкви Норвегії Хельга Хаугланд Біфуглейн, найбільшої конфесії в країні.

Також глава Християнської Ради Норвегії єпископ Елс Брітт Нільсен зазначила, що для припинення насильства і ескалації конфлікту дуже важливі зусилля церков.

Теги: