В’язничний капелан УГКЦ відзначає позитивні результати виховного впливу у роботи з засудженими19-23 жовтня на запрошення польської сторони головний капелан силових структур України Коломийсько-Чернівецької Єпархії УГКЦ  священик Олекса Куйбіда та психолог сектору СВПР управління ДПтС України в Івано-Франківській області Ігор Івашко взяли участь у щорічному навчанні тюремних капеланів, яке проводилось у навчальному центрі в’язничної служби в Попово поблизу Варшави. Під егідою Міністерства справедливості захід організував і проводив головний в’язничний капелан Польщі ксьондз Павел Войтас, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Вriz.if.ua.

Більше сотні капеланів з Польщі, які брали участь у конференції, обмінювалися досвідом душпастирської роботи у в’язницях, приводили позитивні приклади її результатів.

У навчанні також взяли участь єпископ, доктор Іренеуш Пекальський, заступник держсекретаря в Міністерстві справедливості – Войцех Вегжин, генеральний директор Пенітенціарної служби – генерал Яцек Влодарський, керівники управлінь Центральної ради Пенітенціарної служби, директори пенітенціарних закладів, представники науки.

Доповідачі піднімали такі теми, як “Проблеми виховання молоді у закладах позбавлення волі” (суддя М.Пшебильські), “Духовно-виховна робота у виправних закладах Варшави Окенчє” (капелан виправного закладу ксьондз Г.Кудлак), “Виховні програми для в’язнів Округу Щецінського” (керівник в’язничної служби в Щеціні Ю.Бичко), “Співпраця поліції з капеланом у напрямку профілактичної роботи з неповнолітніми злочинцями” (комендант районної поліції у Варшаві П.Овсєвський), “Виховні теорії суспільних особливостей” (професор Університету Кардинала Стефана Вишинського Ю.Пол).

Також з тематичними рефератами і презентаціями виступили директор бюро охорони в’язничної служби Польщі полковник Р.Клоц, директор департаменту виконання покарань і пробації Міністерства справедливості Й.Загаєвська, заступник директора школи, вчитель історії М.Чахаровська та інші гості.

Були запрошені до виступу і учасники з України. Отець Олекса Куйбіда розповів присутнім про свою роботу в якості капелана в установах виконання покарань Івано-Франківської області та військових формуваннях збройних сил України, які беруть участь в АТО на сході країни. Ігор Івашко у своїй доповіді зупинився на питаннях забезпечення свободи совісті і віросповідання в установах Івано-Франківської області, співпрацю з релігійними організаціями різних конфесій, які зареєстровані і звернулися з проханням працювати в установах. Він навів приклади позитивних результатів виховного впливу, які вдалось досягнути завдяки залучення священнослужителів до виховної роботи із засудженими, зокрема індивідуально-профілактичної у напрямі попередження суїцидальних намірів.

У рамках роботи конференції Ігор Івашко відвідав в’язничний заклад, який розташований на території навчального центру, де ознайомився з комунально-побутовими умовами тримання засуджених, організацією охорони та виховної роботи. Поспілкувався і поділився досвідом роботи з вихователем та психологом закладу.

Фото leocity.info

Теги: