Глава УГКЦ узяв участь у презентації унікального архиєрейського служебника і требника Івана БоярськогоУ cоборі Святої Софії в Києві 28 червня відбулася презентація історичного Архиєрейського служебника і Требника Івана Боярського, рукопис якого корінням сягає ще XVII століття (1632 р.). Видання є актуальним і має практичне значення, адже розповідає про особливості церковної служби давніх часів, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Уклав рукопис Іван Боярський, який походив з української шляхетної священичої родини. Служебник зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського в Києві.

Глава УГКЦ Святослав звернув увагу на місце проведення презентації – собор Святої Софії, та зауважив, що в цьому храмі колись так звершувалися літургії, як приписують рубрики Архиєрейського служебника і Требника Івана Боярського.

«Сьогодні відкриваємо для дослідників ще одну важливу складову історії літургії Київської Церкви», ‒ зазначив Предстоятель УГКЦ.

Він висловив вдячність за збереження цієї книги та її перевидання. «Це є велике чудо, що ця книга збереглася в Україні, бо багато подібних пам’яток київського християнства, на жаль, для нас сьогодні є ще недоступні. Але сьогодні особлива вдячність тим, хто зробив цей рукописний служебник доступним для сучасного науковця», - відзначив Блаженніший Святослав.

Ініціатора проекту – президент Фундації енциклопедії України Олег Іванусів, який працював над перевиданням служебника десять років. «Сьогодні, ‒ відзначив він, - це видання виглядає краще аніж 400 років тому».

Служебник містить 420 сторінок формату А3 і виданий накладом 300 примірників. Більшість примірників передадуть у бібліотеки, наукові та церковні установи, де вивчають релігієзнавство.

У презентації також узяли участь єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ Йосиф (Мілян), перший заступник міністра культури Ігор Ліховий, посол Канади в Україні Роман Ващук, митрополит Львівський УАПЦ Макарій (Малетич), генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська та інші відомі релігійні й політичні діячі.

На завершення заходу прозвучали пісні у виконані відомого гурту «Піккардійська терція», а також молитва «Боже великий, єдиний» у виконані хору «Благовіст».

Теги: