Напередодні об’єднання УПЦ КП і УАПЦ відновити діалог запропонувала УПЦ (МП)З благословення глави УПЦ (МП) митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на запрошення керівництва УАПЦ, 4 червня 2015 року делегація УПЦ у складі вікарія Київської митрополії єпископа Бородянського Варсонофія (Столяра) і заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрея Миколая Данилевича була присутня на Помісному Соборі УАПЦ в якості спостерігачів. Собор проходить у Києві в приміщенні «Українського дому», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

У своєму слові владика Варсонофій, за дорученням Предстоятеля Української Православної Церкви, зокрема, сказав:

«Засновник Церкви Господь наш Іісус Христос у Своїй Первосвященицькій молитві благав Бога Отця, щоб «всі були єдине» (Ін. 17:20). В даний час саме на нас лежить відповідальність за долю Церкви Христової в Україні. Ми всі бажаємо єдності, але кожен з нас має власне бачення способу її досягнення.

Як відомо, спочилий приснопам’ятний митрополит Мефодій був переконаним прихильником відновлення єдності між православними християнами в Україні саме на основі канонічного права Православної Церкви. Вважаємо, що сьогодні слід дослухатись до його прижиттєвого бажання.

Тому, за дорученням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія передаю вам пропозицію щодо відновлення діалогу між нашими Церквами. Ми пропонуємо продовжити йти назустріч один одному, не звертаючи уваги на намагання нас розсварити, на інформаційну пропаганду, що має за мету зробити ворогами дітей одних батьків, і пам’ятати, що ми діти Одного Бога і однієї Батьківщини – України».

Епископ Варсонофій також висловив впевненість, що єдність може прийти лише тоді, коли питання, які розділяють, обговорюватимуться в церковному, а не в політичному дусі. «Архієреєм УПЦ було з приємністю констатовано, що зі сторони УАПЦ немає такого агресивного ставлення до нашої Церкви, як це спостерігається зі сторони інших», - зазначає сайт УПЦ. Тому «вважаємо, що церковний дух, братське і незлобиве відношення один до одного можуть бути тим євангельським каменем, на якому могла б постати тверда і непорушна будівля єдиної Церкви Христової в Україні», – наголосив єпископ Варсонофій.

Нагадаємо, що вчора УАПЦ обрала главою митрополита Макарія, який проголосив курс на об’єднання з УПЦ КП.

Теги: