Глава УГКЦ заявив у Берліні про міфи російської пропаганди й про прагнення до польсько-українського і українсько-російського примиренняГлава Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Святослав під час зустрічі з паном Крістофом Хойсгеном, радником Канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики та безпеки, у рамках візиту ВРЦіРО до Німеччини заявив про міфи російської пропаганди, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Першим таким міфом, – розповів глава греко-католиків, – є те, що в Україні йде громадянська війна. Ми хочемо вам засвідчити, як голос просто українського народу, що в нас немає громадянського протистояння. Сьогодні все українське суспільство, незалежно від етнічного походження та релігійної приналежності, єдине в бажанні захистити вільну незалежну Українську Державу. Ви бачите, що тут є представники не тільки християн різних конфесій, а і юдеїв, мусульман… І, можливо, така нова єдність українського суспільства зумовлена тією зовнішньою агресією. Другий міф, який сьогодні інструменталізується, зокрема російською стороною, полягає в тому, що в Україні існує релігійний конфлікт. Ми теж одностайною присутністю перед вами хочемо сказати, що це неправда. Великим благом України є те, що нам вдалося зберегти релігійний мир. Ми всі сьогодні одностайно виступаємо проти інструменталізації релігій будь-якими політиками, будь-якою владою, тим більше проти використання релігії з метою агресії».

Ведучи мову про проблеми й завдання, які нині стоять перед українцями, глава УГКЦ наголосив, що великим викликом українського суспільства є не лише військова агресія, а й необхідність здійснення внутрішніх реформ. «Ми також знаємо, що умовою підтримки України сьогодні, зокрема з боку Європейського Союзу, є проведення українською владою цих реформ. Так, у центрі уваги є глобальне питання корупції. Ми сьогодні хочемо сказати, що прості люди в Україні є тією силою, яка буде трансформувати і реформувати свою державу. Влада і політики приходять і відходять, а український народ, який хоче жити у вільній європейській державі, залишається. І він є протагоністом, силою, яка буде змінювати свою державу», – вважає Святослав.

Він розповів, що представники Церков України розробляють окрему програму боротьби з корупцією. «Бо корупція – це не лише питання порушення закону. На жаль, корупція є частиною пострадянської культури. Власне, Революція гідності була революція Глава УГКЦ заявив у Берліні про міфи російської пропаганди й про прагнення до польсько-українського і українсько-російського примиренняпроти пострадянської України. І сьогодні справді ми всі разом оголосили війну тій корупції, як виховний план трансформації українського суспільства», – зазначив глава УГКЦ.

Також 1 липня, в рамках офіційного візиту ВРЦіРО, глава УГКЦ подякував Євангельській Церкві Німеччини за ініціативу щорічних екуменічних зустрічей на тему «Примирення в Європі». Звертаючись до д-ра Мартіна Дуцмана, уповноваженого Ради Євангельської Церкви у ФРН, Предстоятель УГКЦ розповів, що в такій екуменічній ініціативі беруть участь представники Євангельської Церкви, Католицької Церкви, а також православні. «Це розпочиналося на рівні Німеччини та Польщі, потім сягнуло Сходу Європи. Такі ж зустрічі проводилися в Україні та Білорусі», - додав він.

На думку Святослава, така ініціатива сьогодні надзвичайно важлива. «Прошу вас: нехай ця ініціатива триває. Бо тепер вона набирає нової актуальності. Зокрема, вона повинна поширюватися на схід. Примирення, яке відбулося між Німеччиною та Польщею, має йти далі», - сказав він.

Відомо, що наступного року німецький та польський католицькі єпископати згадуватимуть 50-ту річницю свого примирення. «Нам дуже хочеться, щоб відбулося польсько-українське примирення, а відтак і українсько-російське», - сказав Верховний архієпископ УГКЦ.

Крім того, під час зустрічі з д-ром Дірком Крегелем, заступником уповноваженого з питань Церков, релігійних і світоглядних організацій канцелярії Сенату з питань культури Берліна, глава УГКЦ пригадав, що Єпископська Конференція Німеччини закликала світовий політикум захистити територіальну цілісність і суверенітет України.

«Якщо сьогодні поглянути на український Донбас, – звернув увагу глава УГКЦ, – він дуже подібний до Берліна 70 років тому. Нині Україна переживає найбільшу гуманітарну кризу і катастрофу після закінчення Другої світової війни. Згідно з офіційними державними даними, ми сьогодні в Україні маємо близько двох мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Ми маємо тисячі людей, які загинули, десятки тисяч, які були поранені. Серед поранених велика частина дітей. Сьогодні всі Церкви і релігійні організації займаються колосальною гуманітарною акцією. Тому що бомба і куля не запитують, до якої церкви ти ходиш, до якої релігії належиш».

Тому, на переконання Предстоятеля УГКЦ, сьогодні Україна справді потребує міжнародної солідарності, аби зупинити цю війну, щоб допомогти тим, які страждали і страждають сьогодні в Україні… «Але дивлячись на Берлін, який відродився після жахливої трагедії Другої світової війни, ми плекаємо надії, що й Україна зможе залікувати свої рани і відродитися як вільна незалежна держава», – запевнив Святослав.

Того ж дня глава УГКЦ звернувся до п. Катарини Єштедт, заступниці керівника Католицького офісу Комісаріату німецьких єпископів. «Відомо, що Єпископська Конференція Німеччини нещодавно зробила дуже гостру, але чітку заяву щодо війни в Україні, яка мала великий суспільний резонанс. Властиво, ми тому і прибули до Німеччини, щоб донести до Німецького уряду правду про те, що діється в Україні. Бо відчуваємо, що Католицька Церква Німеччини є разом із нами», – сказав Святослав.

Він зауважив, що німецький БФ «Карітас» дуже допомагає Україні, а український однойменний фонд став другою найбільшою благодійною організацією після  міжнародного БФ «Червоний хрест», який допомагає подолати спричинену війною гуманітарну кризу на Сході України.

Ще він повідомив, що в Києві цими днями перебуває делегація від німецького БФ «Церква в потребі», який також здійснює величезну допомогову акцію для римо-католиків в Україні, греко-католиків та православних Церков. Святослав згадав і про тісну співпрацю УГКЦ із БФ «Реновабіс»: «Ми надзвичайно вдячні за цю співпрацю і допомогу для потребуючих в Україні».

Теги: