Унікальна писанка з України експонується в КраковіУнікальна 500-річна писанка із Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття стала частиною виставки «Врятовані скарби підземного Львова», яка відкрилася в Археологічному музеї Кракова. Правда, до Польщі вирушила копія найдавнішої в Україні писанки. Оригінал їїзберігається у фондах Музею, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Виставка у краківському музеїстворена із раритетів, віднайдених археологами міста Лева. Два роки тому серед їхніх знахідок виявилася й старовинна писанка.

Врятована із водозбірника XV–XVI століть, вона стала сенсацією в науковому світі. Адже це єдина в Україні відома писанкатакого давнього віку, писана воском на яєчній шкаралупі. Найстаріша ж писанка зберігається в м. Ополє в історичному музеї. Датована вона Х століттям і свого часу польському королеві її подарував київський князь. Археологи знаходили і давньоруські писанки ХІІ-ХІІІ ст., проте вони є керамічними.

Цінний артефакт був переданий до Музею для консервації. Зберігач фонду писанок Ольга Антохій реставрувала писанку, а науковий співробітникмузею писанкового розпису Ірина Блонська, на прохання львівських археологів, виготовила копію. Власне ця копія зараз дивує відвідувачів краківського археологічного музею.

Серед інших експонатів виставки – а це майже 500 артефактів – є зокрема й олов’яний щит з найстарішим гербом Львова, виконаним на металевому предметі, бронзова готична фігурка блазня, гральні кості і багато інших раритетів.

До Польщі «Врятовані скарби підземного Львова» привіз науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. Виставка триватиме у Краківському археологічному музеї до березня 2016 року.

Теги: