15 грудня в рамках ІХ Всеукраїнського з'їзду військових капеланів, в приміщеннях Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, для священиків, які служать у зоні бойових дій, провели заняття з тактичної медицини, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.
За словами Катерини Солдатової, інструктора з воєнно-тактичної медицини, такий короткостроковий курс необхідний для того, щоб капелани були впевнені в своїх медичних вміннях: «Цей курс складається із теорії та практики. Ми практикуємо жгутування зупинки кровотечі на полі бою, знайомимося із травмами грудної клітини, повторюємо методику перев’язки, бинтування».

За словами о. Тараса Коцюби, військового капелана, священику, який перебуває на полі бою, корисно знати правила медичної допомоги: «У стресових ситуаціях ми на поранення реагуємо по-різному. Буває так, що надання медичної допомоги неможливо реально відтворити, бо починають трястися руки. Тож, чим більше ми повторюватимемо їх, тим більше вони стануть автоматичними».

Глава УГКЦ Верховний архієпископ Святослав під час з’їзду військових капеланів за участю Секретаря РНБО Олександра Турчинова окреслив мету УГКЦ в організації капеланської служби. На його переконання, в Україні і в УГКЦ має бути створено військовий ординаріат. «Якби ми мали повноцінну військову структуру військового капеланства, це б дало нам можливість краще послужити. Проте зараз ми ще маємо багато різних перешкод. Перша перешкода – рівень співпраці між Церквою і державними структурами. Цей спосіб співпраці бажає бути набагато кращим. Церква хоче бути партнером з Українською державою, зокрема коли йдеться про захист нашої Батьківщини. Нам часом треба переборювати різні стереотипи, конфесійне мислення, як усередині релігійного середовища, так і всередині державних структур. Нам потрібно шукати такої моделі співпраці між Міноборони і Церквами, щоб ми не заважали одне одному служити, а навпаки допомагали», – вважає Святослав.

Він запевнив, що Церква хоче, є і буде надійним партнером держави. Предстоятель відзначив, що Українська Греко-Католицька Церква, на відміну від інших Церков і конфесій України, має безперервну традицію капеланського служіння в українських збройних формуваннях.

Теги: