Архієпископ УПЦ КП відвідав новостворену парафію в АмстердаміГолова Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ КП архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відвідав 28 лютого Нідерланди, де у столиці цієї країни - Амстердамі, звершив літургію у новоствореній парафії Української Православної Церкви Київського Патріархату на честь Різва Пресвятої Богородиці, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

За богослужінням архіпастирю співслужили: заступник голови УЗЦЗ архімандрит Кіріон (Інасарідзе); голова місійного відділу при УЗЦЗ, настоятель парафії ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» м. Києва протоієрей Валерій Семанцо та настоятель храму святителя Миколая Чудотворця м. Боярка Київської області протоієрей Василь Лило.

За богослужінням також молились представники Посольства України в Королівстві Нідерланди.

При вході до храму владику Іларіона зустріла голова громади, засновник та керівник фонду "UKRAINE TODAY" у Нідерландах пані Сюзанна Досталева та запросила архіпастиря звершити перше, у житті громади, богослужіння українською мовою.

За літургією українці молились за свою Батьківщину, яка переживає військову агресію Росії, та воїнів, котрі захищають незалежність України на Донбасі і яким громада постійно допомагає.

Заупокійною молитвою вшанували пам’ять всіх загиблих від рук проросійських сепаратистів під час катастрофи МН 17.

За богослужінням архієпископ Іларіон звернувся до присутніх з повчальним словом на тему євангельського читання. Архіпастир також побажав Україні та Нідерландам миру і процвітання, відзначивши, що Україна виборює не тільки свою незалежність, захищає не тільки кордони своєї держави, але, зупиняючи військову агресію Росії, захищає мир всієї Європи. Архіпастир висловив надію і побажання, що громадяни Нідерландів підтримають європейський вибір України та позитивно проголосують на референдумі щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який відбудеться 6 квітня цього року.

З благословення Предстоятеля Київського Патріархату архієпископ Іларіон нагородив голову громади пані Сюзанну Досталеву Патріаршою грамотою, а парафіяни і волонтери Берна ван Агтовен, Мікі Манненс, Боб Вуда, Лідія Коленченко, Наталія Товстопят, Наталія Зварт, Марина Вотякова, Олена Ареф'єва, Софія Павловська, Діана Кузьміна були нагороджені архієрейськими грамотами.

Цього ж дня архієпископ Іларіон дав інтерв'ю голландській газеті "Trouw".

Теги: