Україна веде переговори про повернення зі США останків Ярослава МудрогоДиректор заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська повідомила про переговори, що ведуться з приводу повернення зі США передбачуваного праху великого князя київського святого Ярослава Мудрого, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Gazeta.ua і Interfax.

"Ще в 2009 році ми відкрили саркофаг Ярослава Мудрого, який знаходиться в Софії Київській, а там виявилися останки іншої людини, яка померла набагато пізніше князя. З тих пір наші співробітники почали активні пошуки і знайшли їх в США, в Нью-Йорку", - розповіла Куковальська, слова якої наводить українська газета "Сегодня".

За даними директора заповідника, врятував реліквію від знищення в радянські роки священик Никанор, який завідував реліквіями "Софії Київської". Він сприяв вивозу з Києва праху Ярослава Мудрого і чудотворної ікони Миколи Мокрого, яка датується ХІ-XIV століттями.

"Ікону я особисто бачила в храмі Святої Трійці в Брукліні. Священики знають, що ікона саме з Києва. Більш того, в США православні священнослужителі на вищому рівні підтвердили, що в цьому ж храмі зберігаються останки князя Ярослава Мудрого. Всі необхідні листи з приводу повернення реліквій в Україну ми вже відправили ", - повідомила Куковальська.

Вона розповіла, що священик Никанор попросив німецького офіцера вивезти реліквії в Польщу. Той стримав обіцянку і передав святині архієпископу Палладію, який в свою чергу вивіз їх за маршрутом: Варшава-Баварія-Нью-Йорк-Оттава-Нью-Йорк.

"Цей шлях ми чітко простежили за документами - публікаціям в ЗМІ і за спогадами тих, хто був причетний до транспортування реліквій. Деякі люди ще живі і добре все пам'ятають", - заявила Куковальська.

Нагадаємо, що великого князя київського Ярослава Мудрого шанують як святого в УПЦ (МП) і УПЦ КП. Обидві конфесії мають в Києві храми на честь цього святого.

Теги: