Карпатська єпархія УАПЦ провела зустріч з представниками ділових кіл української діаспори Чехії5-6 вересня, з благословення єпископа Віктора (Бедь), керуючого Карпатською єпархією УАПЦ, та за сприяння Духовної місії Карпатської єпархії УАПЦ в Чеській Республіці (голова місії – ієромонах Афанасій (Шрамко)), до Карпатського університету імені Августина Волошина з робочим візитом прибула делегація представників ділових та громадських кіл української громади Чехії, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Sz.uz.ua.

На зустрічі, що проходила 5 вересня під головуванням єпископа Віктора у великій актовій залі університету, було обговорено актуальні питання співпраці та співробітництва між українцями за кордоном та в Україні, зокрема Закарпаття. З української сторони участь у зустрічі взяли представники духовенства, науковців та середнього бізнесу, а з боку української громади в Чеській Республіці – Іван Боровець, президент Міжнародної асоціації працедавців, Андрій Гуль, засновник Благодійного фонду «Відродження», Валерій Адаменко, голова Профспілкової спілки Української діаспори в Чеській Республіці, Владислав Глеба, заступник голови Профспілкової спілки Української діаспори в Чеській Республіці та Мілан Матишка, президент Празького міжнародного бізнес-клубу.  

З виступу пана Андрія Гуля учасники зустрічі довідались про те, що новітня історія української діаспори в Чехії є досить складною. Більшість тих співгромадян, які виїхали до Чехії ще в 1990-х роках, опинялися в зовсім чужих для них умовах. Це спонукало їх об’єднуватися у спільні організації, створювати громадські об’єднання, допомагати одне одному.

Ці об’єднання існують і до нині, і вже як 20 з лишком років допомагають українцям в чужій країні.

На сьогодні українські підприємці та активісти громадських організацій в Чехії об’єднуються, щоб допомагати українським воїнам та постраждалим на сході України від російської агресії.

Доповідач звернув увагу на те, що представники української громади в Чеській Республіці проводять велику роботу щодо формування позитивного іміджу України та українців на теренах Європейського Союзу.

Під зустрічі було підняти питання економічної співпраці між українськими підприємцями в Чехії та в Україні. Гості підкреслили можливості розвитку малого та середнього бізнесу в умовах європейських правил вільного ринку. В свою чергу підприємці з Закарпаття наголосили на інвестиційній привабливості та можливостях закарпатського краю. У цей край активно залучаються інвестиційні кошти прикордонних країн-сусідів, таких як Угорщина, Словаччина, Польща, Чехія та Румунія. На Закарпатті реалізовано цілий ряд прибуткових проектів у сфері рекреації, сільського господарства та туризму.

За результатами зустрічі сторони ухвалили план подальшої співпраці між Карпатською єпархією УАПЦ, представниками малого і середнього бізнесу із Закарпаття, науковцями Карпатського університету імені Августина Волошина та представниками ділових, громадських кіл української громади та Духовної місії Карпатської єпархії УАПЦ в Чеській Республіці.

За підтримку Духовної місії Карпатської місії УАПЦ в Чеській Республіці та особистий внесок в розвиток української громади, підтримку позитивного іміджу України та примноження української культури в Чехії владика Віктор удостоїв високих гостей медалі рівноапостольного князя Київського Володимира ІІ ст., а саме: Івана Боровця, Андрія Гуля, Валерія Адаменка, Владислава Глебу та Мілана Матишка.

Гості передали для Карпатської єпархії УАПЦ та Карпатського університету імені Августина Волошина цінні подарунки і книги для бібліотеки.

Також засновник Благодійного фонду «Відродження» Андрій Гуль удостоїв владику Віктора відзнакою Фонду за благодійну, духовно-просвітницьку та місіонерську діяльність.

Перебуваючи протягом двох днів на Закарпатті, представники української громади Чеської Республіки, відвідали історичні та культурні пам’ятні місця Ужгорода.

Для відкритого інформування про життєдіяльність Духовної місії Карпатської єпархії УАПЦ в духовному окормленні української діаспори в Чеській Республіці у вересні 2016 року було відкрито офіційний сайт місії muoccr.jimdo.com

Теги: