Єпископ УПЦ КП закликав українців повертатися з-за кордону для розбудови державиДнями у Дніпрі за участю священиків УПЦ КП, волонтерів, бійців і театралів відбулося віче, яке започаткувало Всеукраїнську акцію "Українці, повертайтеся в Україну", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Dnipro.depo.ua.

Віче стало зверненням до українців за кордоном повертатися і брати участь у розбудові держави, боротьбі за мир у ній.

"Ми сьогодні виборюємо Україну на Сході, коли воїн АТО, віддаючи найдорожче - власне своє життя, захищає нашу землю, позалишив бізнес і дітей та чітко і вірно розуміє, що таке Україна, бо він нею дорожить і захищає її. І я свято вірю, що такий заклик буде до багатьох людей, які знаходяться закордоном і багато українців сьогодні є небайдужими до нашої держави. Ми запрошуємо їх - повертайтеся додому, ви повинні бути сьогодні з нами, у неї вірить і дорожить", - закликав єпископ Дніпровський і Криворізький Симеон, ієрарх УПЦ КП.

Журналістка Вікторія Білаш, яка виїхала з України працювати до Німеччини, поділилася думками щодо повернення. Ще рік тому вона думала, що не захоче повертатися в Україну з країни з високими соціальними стандартами. Однак зізнається: "Я не дивлюся на ситуацію крізь рожеві окуляри. Якщо мені не вдастся знайти хорошу роботу - буду шукати деінде. Колись журналіст "Дня" Микола Хрієнко, який багато спілкується із діаспорами сказав: "Українці набагато успішніші за кордоном, ніж вдома". І я йому вірю. Я не хочу знову стояти у довжелезних чергах податкової і втрачати час, який могла витратити на роботу. Українці покидають Україну у пошуках кращого. Я думаю, що це прекрасно... Я не думаю, що потірбно робити щось спеціально, щоб українці повертались. Досить прислухатися до тих, хто залишився".

Дніпрянин Віталій Дубіль живе у Вашингтоні, куди поїхав на навчання, а зараз працює у міжнародній фінансовій організації. Він один із волонтерів, які організували збір гуманітарної допомоги для прифронтових лікарень України з-за кордону.

"Багато українців за кордоном хотіли б повернутися в Україну, особливо молодь. Але відлякує нестабільність ситуації в країні (особливо якщо іти працювати в уряд чи інші виконавчі органи влади, де все дуже політично кон'юнктурне) та низька мотивація. Є випадки, хто вже повертаються в Україну працювати на "волонтерських" засадах, але у них є певні заощадження, на які можуть прожити якийсь час, будучи волонтерами, є варіант повернутися у країну та на роботу, звідки приїхали в Україну, якщо щось піде на так. На жаль, у дуже обмеженої кількості українців за кордоном є такі можливості. Додатково, українці на великій батьківщині не готові бути відкритими новим ідеям. Тому, українці-експати часто розчаровуються неможливістю реалізувати свій західний досвід та бажання допомогти", - пояснив він.

Як зазначив один із співорганізаторів акції Юрій Якуба, близько 20 мільйонів українців живуть за межами держави.

Теги: