Рівненська влада розпорядилася про почергові богослужіння конфліктуючих громад в сільському храмі9 листопада 2016 року в канцелярію Рівненської єпархія УПЦ (МП) надійшов документ від Рівненської ОДА - розпорядження про почергові богослужіння громад УПЦ (МП) і УПЦ КП в культовій споруді у селі Рясники Гощанського району Київському Патріархату, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Дане розпорядження видано 3 листопада 2016 року та підписано головою РОДА Олексієм Муляренко.

«Керівництво Рівненської ОДА послідовно виконує замовлення «Київського Патріархату», тим самим заводячи обидві релігійні конфесії в глибоке протистояння. Вина за конфлікти, які далі виникатимуть у цьому селі, тепер повністю лежатиме на Олексії Муляренко, котрий, приймаючі дане рішення, абсолютно не вивчив ситуації у Рясниках, де більше двох років віряни УПЦ відстоюють своє право у законний спосіб молитися у власному храмі», — зазначив митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій, ієрарх УПЦ (МП).

Нещодавно він направив звернення до голови РОДА, у якому йшлося про те, що чин поховання військовослужбовців ЗСУ, які трагічно загинули за минулі два роки на сході України в основному здійснювали священнослужителі УПЦ (МП), що намагаються ігнорувати в Рівненській ОДА, запрошуючи на громадські поминальні заходи тільки священиків з Київського Патріархату.

«На даний момент у селі налічується 20 дворів прихильників «Київського Патріархату», а це всього лише 10 відсотків від усього села. Виходить, що державні мужі перестали враховувати думку більшості», – цитує сайт УПЦ свого протоієрея Василя Готліба.

Правозахисник Рівненської єпархії УПЦ (МП) Катерина Іванюк заявляє: «З тексту розпорядження №668 від 03 листопада 2016 року вбачається надання переваги релігійній громаді «УПЦ КП» села Рясники. Вказані дії підпадають під санкцію ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України...».

9 листопада до Рівненського окружного адміністративного суду було подано позов, в якому релігійна громада УПЦ (МП) села Рясники вимагає визнання дій голови Рівненської ОДА незаконними та скасування ним розпорядження. Крім того, про прийняте чиновником рішення вже проінформована місія ОБСЄ, остання запрошуватиметься на майбутні судові засідання.

Теги: