В Мадриді презентували книжку «Пам’ять про Блаженнішого Митрополита Вололимира у зоні АТО»12 листопада в Науково-консультативному центрі відкритої освіти Мадридського відділення Міжрегіональної академії управління персоналом відбулася презентація книжки «Пам’ять про Блаженнішого Митрополита Вололимира у зоні АТО», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Мvfund.org.


У залі зібралися представники української діаспори у Королівстві Іспанія: заробітчани, освітяни, волонтери, суспільно-політичні діячи, представники українського консульства у Мадриді.

На початку зустрічі, духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) зачитав доповідь, у якій докладно розповів про діяльність Фонду пам’яті спочилого Предстоятеля УПЦ, спрямовану на духовну підтримку українських військовослужбовців, про гуманітарну місію у зоні АТО, про благодійну допомогу мирним мешканцям сходу України, пораненим військовим, які знаходяться в госпіталях тилу, а також соціальну підтримку вимушених переселенців.

«... Окрім молитви, ми намагаємося ще творити добрі справи для наших братів у Христі, які перебувають у зоні АТО, захищаючи суверенітет України та жителів стражденної землі Донбасу. Громада Преображенського Собору м. Києва, настоятелем якого я є, видала «Молитовник воїна», де містяться головні ранішні та вечірні молитви, а також молитви, які стануть у пригоді нашим воїнам: молитви за Українську державу в час нашестя ворогів, молитви у небезпеці та молитви воїна перед боєм. Ми передали українським військовослужбовцям декілька старовинних ікон — Божої Матері «Тихвінської», святителя Миколая Чудотворця та святого великомученика і цілителя Пантелеїмона. Ми привозили в Україну зі Святого граду Єрусалиму святиню світового Православ'я — гефсиманську Плащаницю Пресвятої Богородиці і молилися перед нею, в тому числі і в зоні АТО, за мир в Україні. Ми допомагаємо ліками пораненим українським військовослужбовцям. Постійно передаємо у зону АТО гуманітарну допомогу — продукти харчування, засоби особистої гігієни та одяг. Я особисто та інші співробітники Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира неодноразово відвідували зону АТО, аби духовно підтримати наших воїнів. Ми допомагали і допомагатимемо тим, хто сьогодні живе на Донбасі, й тим, хто був змушений його покинути. До прикладу, надали кошти для завершення ремонтних робіт у школі №6 імені Тараса Шевченка міста Слов'янськ Донецької області…», — йшлося у доповіді.

Матеріали про ці заходи Фонду увійшли до книжки «Пам’ять про Блаженнішого Митрополита Вололимира у зоні АТО», виданої за ініціативи Асоціації «Молода Україна», що діє на території Іспанії.

Автор книги Олександр Андрущенко розповів: «Найбільш цікаві, в книзі, матеріали про конкретну реальну допомогу, що була надана військовослужбовцям, які готувалися до відряждення у зону АТО, тим, які перебували там, беспосередньо, мирним мешканцям Донецької області, які знаходилися на території збройного конфлікту, пораненим солдатам, в госпіталях Києва й Дніпра, а також дітям Сходу. Ми віримо, що сьогодні Архіпастир молиться, перед Престолом Божим, за Україну та її народ. Однім із доказів цього є те, що заходи, описані в книзі, взагалі відбулися, попри численні перешкоди».

Далі з доповіддю виступив голова Української асоціації "Воля" Іван Вовк, який наголосив на тому, що представники української діаспори постійно надсилають гуманітарну допомогу на сід України. Останнє, що він пригадав, це відправка у зону АТО двох автомобілів швидкої допомоги.

Доповнив розповідь про допомогу українців Іспанії військовослужбовцям і мирним жителям сходу України голова асоціації «Українці Алкали» Андрій Модрицький.

Далі представник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира протоієрей Петро Зуєв розповів присутнім про основні пункти «Духовного заповіту» спочилого Предстоятеля УПЦ.

Після цього відбулася презентація інших видань Фонду, зокрема «Житій святих» українською мовою, праця над якими почалася ще за життя та з благословення митрополита Володимира, а також книги «Мысли разных лет», збірок великопістних та великодніх проповідей архіпастиря.

Ці книги були передані до бібліотеки Науково-консультаційного центру Мадридського відділення МАУПа. А україномовне «Богослужбове Євангеліє» митрополит Олександр подарував українській православній громаді, для якої регулярно звершуються богослужііння у Мадридському кафедральному соборі святих Андрія та Димитрія. Дарунок прийняв протодиякон Ігор Кметик (Константинопольський Патріархат).

Найбільш активним представникам української діаспори в Мадриді, зокрема, викладачам і волонтерам, митрополит Олександр вручив «Подяки Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира».

Теги: