У Відкритому православному університеті відбудеться лекція Романа Соловія "Християнство перед постмодернізмом" та презентація книги "Феномен Виникаючої Церкви"25 січня у Відкритому православному університеті святої Софії-Премудрості (ВПУ) в Києві відбудеться лекція Романа Соловія "Християнство перед постмодернізмом" та презентація його книги «Феномен Виникаючої Церкви», повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Роман Павлович Соловій, кандидат історичних наук, керівник Ресурсно-дослідницького центру Євро-Азіатської акредитаційної асоціації, старший науковий співробітник Центру дослідження релігії Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова

В тезах лекції доповідач зазначає:

"Постмодерністський виклик християнству має два основні аспекти – епістемологічний та культурний. Постмодерн змушує богослов’я діяти на новому епістемічному просторі, в якому правила інтелектуальної взаємодії зазнали кардинальних змін. На противагу традиційній метафізиці постмодерн висуває регіональний, гетерогенний, плюралістичний, локальний підхід до знань, що не залишає місця для метанаративів і опирається традиції універсального, формально-наукового дискурсу. Важливою ознакою постмодерністського епістемологічного простору є його нонконформізм. Він навмисно підкреслює маргінальне, відмінне і нестандартне. Постмодерн дедалі більше визначає і культурний простір сьогодення. Яким чином євангельське богослов’я повинне взаємодіяти з новою культурною ситуацією? Серед християн часто лунають попередження про небезпеку постмодерну з його релятивізмом. На це застереження необхідно звернути серйозну увагу, однак це не означає, що богослов’я може просто проігнорувати постмодерн. Новий постмодерністський клімат вимагає радикального переосмислення того, як сприймається Євангеліє і як організована церква. Зростає необхідність створення у церкві вільного простору для відкритого діалогу віри з досвідом, що заохочуватиме творче, рефлексивне і цілісне християнське мислення. Переважно християнські церкви все ще замкнені у «модерному» світогляді; вони вважають істину простою, ясною, однозначною і незмінною, і з підозрою ставляться до рефлексивного запитування та духовної неупередженості. Своєрідною відповіддю на виклики постмодернізму стала Виникаюча церква – найяскравіший у сучасному західному протестантизмі рух, що відкрито проголосив своєю метою втілення євангелія царства Божого у калейдоскопічній та еклектичній культурі постмодернізму. Урахування нової ситуації в культурі і філософії зумовлює ключові риси руху. Зокрема усвідомлення частковості і фрагментарності знань про реальність породжує толерантність, екуменічність і відкритість до міжрелігійного діалогу. Для богословських пошуків руху властива відмова від фіксованих формул, прихильність до богословського плюралізму. Саме богослов’я сприймається як постійна розмова та прагнення до краси і Божої істини, а не як на систематизація логічних тверджень, текстуальних аргументів і доктринальних формулювань".

Лекція відбудеться в 17:00 за адресою: вул.Володимирська, 24, "Софія Київська", актова зала Теплої Софії.

Реєстрація на захід: https://goo.gl/J0phbO. Реєстрація на всі лекції ВПУ у січні: https://goo.gl/CgLGn9

Теги: