окрема, в заяві йдеться про те, що, відновивши будівельні роботи, забудовник не вів з представниками УГКЦ переговорів щодо усунення можливого руйнівного впливу будівель на Патріарший собор: «Державні, контролюючі будівництво, органи нам не надали жодних експертиз евентуального впливу будівель на собор. Навіть заяви столичної влади, що забудовник зменшить поверховість, – також залишились тільки словами».

В оприлюдненій позиції УГКЦ також зазначається, що різні закиди про домовленість Церкви з забудовником не відповідають дійсності: «Ми ще раз заявляємо, що наша Церква не виступає як окрема сторона конфлікту, а вважає себе частиною місцевої громади й тому не може бути окремим суб’єктом домовленостей. Ми рішучо відкидаємо спроби протиставити Церкву місцевій громаді. На всіх наших зустрічах з органами державної влади ми послідовно виступали за те, що будь-які перемовини слід вести з представниками усієї громади».

В офіційній заяві також повідомлено, що земельна ділянка, на якій здійснювався благоустрій, в рамках підготовки до Євробачення-2017, не належить УГКЦ, а є у власності державного банку «Ощадбанк». Не зрозумілою для УГКЦ є також ситуація, яким чином забудовник, і до викупу ділянки під двома будинками, і сьогодні, проводить будівельні та ландшафтні роботи на земельній ділянці, яка є у власності згаданого банку.

УГКЦ далі обстоює позицію, згідно з якою має бути збережене цільове призначення земель довкола Патріаршого собору УГКЦ, з урахуванням вимог щодо збереження пам’ятки ландшафту «Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпра», з врахуванням прибережної захисної смуги в 100 метрів.

Окрім цього, в заяві висловлено стурбуваність з приводу того, що в Україні закон поки що не працює для всіх однаково, через це «стометрова прибережна зона» замість того, аби стати аксіомою, стає підставою дискусій. Враз із цим зазначається, що УГКЦ буде просити захисту в країн, громадяни та структури яких інвестували свої кошти в будівництво Патріаршого собору УГКЦ і бажають захистити свої інвестиції, оберігаючи собор від руйнувань.

Теги: