За словами ватажка, час служіння владики Лазаря позначений "розквітом православ'я" у Криму: за цей час "кількість православних парафій зросла майже у 12 разів, збудовані десятки храмів і каплиць, відроджено багато святинь, любих серцям кримчан. Відродилося молитовне життя у давніх печерних монастирях. Таврійська духовна семінарія стала одним з важливих центрів підготовки священнослужителів для нашої церкви. Прославлені у лику святих небесні покровителі нашого півострова – святитель Лука Войно-Ясенецький, архієпископ Сімферопольський і Кримський, і святитель Гурій, архієпископ Таврійський".

Принагідно Аксьонов зазначив, що кримчани пишаються відродженням кафедрального Олександро-Невського собору в Сімферополі, будівництвр якого ведеться під патронатом президента РФ Володимира Путіна. Відповідний інформаційний щит, прикрашений російською державною символікою, з'явився біля місця будівництва собору після окупації Криму Росією. До анексії півострова інформаційний знак зазначав, що будівництво собору проводиться під патронатом депутата Верховної Ради АР Крим Сергія Куніцина, який після подій "кримської весни" виїхав на материкову територію України.

Окупаційний "наглядач" Криму особливо відзначив громадську діяльність митрополита Лазаря, яка "сприяє зміцненню миру і згоди в Криму, збереженню традиційних духовних, моральних і родинних цінностей", і побажав йому "міцного здоров'я, довголіття, Божої допомоги у праці, спрямованій на ствердження ідеалів віри, любові, добра та справедливості".

Митрополит Сімферопольський і Кримський УПЦ (МП) Лазар (Ростислав Швець) народився 22 квітня 1939 р. на Тернопільщині. 27 липня 1992 р. призначений архієпископом Сімферопольським і Кримським, у 2000 р. зведений у сан митрополита. У 2006 р. призначений ректором Таврійської духовної семінарії. З травня 2012 р. - постійний член Священного Синоду УПЦ (МП). Четвертий за старшинством у єпископаті цієї конфесії. Від анексії Криму Росією бере активну участь у новому політичному та громадському житті півострова, відверто співпрацюючи з його окупаційним "керівництвом" і благословляючи всі його ініціативи. Зокрема, у січні 2015 р. в селищі Новофедорівка Сакського району митрополит Лазар освятив для авіаційного полку окупантів багатофункційні винищувачі Су-30СМ. У липні 2016 р. у Севастополі під час святкування Дня Військово-морського флоту Росії він у супроводі священиків та російських військових високопосадовців поблагословив правицею апостола Андрія Первозваного кораблі Чорноморського флоту РФ, який назвав "нашим". У вересні того ж року митрополит за участі "керівників" Криму відправив молебень "за початок доброї справи" - виборів до Державної Думи РФ на території окупованого півострова.

Теги: