З Підмосков'я до Нікополя отець Меркурій повернувся майже рік тому. Каже, хоче присвятити себе службі вірянам, а не боротьбі з політизованими російськими служителями. "Там паплюжиться все українське. Закривається єдина українська школа. Закривається єдина українська бібліотека… Важко мабуть усім, хто в Росії не боїться казати правду, хто не є частиною політичної кон'юнктури Кремля і іже з ними Путіна, тому я не можу сказати, що мені особливо – важко усім", – каже сам настоятель храму Святого праведного Петра Калнишевського отець Меркурій.

Після повернення до України отець Меркурій разом із вірянами організував першу в Нікополі церкву Київського Патріархату. Оскільки приміщення не було, облаштували храм у звичайному житловому будинку. "Церкви в нас немає. Української, саме Київського патріархату, не московського. Тому що я бачу, що вони там пропагують: війна – це винуватий Порошенко, війна – це не Росія, Путін там не винуватий і майже "давайте пісні співати за Путіна". Нащо мені воно треба? Вони дітей моїх убивають, а я з ними пісні буду співати", – обурюється мати загиблого військовослужбовця, голова ГО "Родини загиблих героїв Нікопольщини".

"Було багато людей, які підтягнулися, допомагали хто грошима, хто працею, хто будівельні матеріали давав. "Всім світом" ми зробили це приміщення, цю церкву", – розповідає ветеран АТО Сергій Копчик.

Нікопольський храм присвятили загиблим бійцям АТО. Служби у ньому відвідують переважно родини учасників АТО та волонтери. Але вірян більшає щодень. Богослужіння відбувається майже в тисняві – всередину тимчасового храму вміщується не більше як три десятки вірян. Та невдовзі в Нікополі планують на цьому місті збудувати новий храм.

Крім богослужінь у Нікополі, отець Меркурій постійно їздить на Донбас і править служби для бійців. "Цей храм став як магніт, він став осередком гуртування українців. Вони його розбудовують і підтягують всіх людей", – каже волонтерка Тетяна Біла. Парафіяни кажуть – храм став не лише місцем, де моляться. Тут же волонтери збирають допомогу військовим та плетуть маскувальні сітки.

Найближчим часом, у церкві планують відкрити недільну православну школу, а також готувати безплатно обіди для нужденних.

Теги: