У заяві зазначається, що у 2015-2017 роках відбулись численні випадки порушень прав віруючих УПЦ, "у тому числі захоплення храмів, побиття людей, підпали та руйнування церковного майна. Навіть у резонансних справах, де порушення віруючих є очевидними та не викликають сумнівів, правоохоронні органи не здійснили ефективних заходів для відновлення прав віруючих. До таких справ, зокрема, відноситься побиття людей в с. Катеринівка Тернопільської області, протистояння в с. Птича Рівненської області, що триває, а також наявність більш ніж 30 кримінальних проваджень, що відкриті за заявами віруючих УПЦ", переказує сайт УПЦ слова єпископа.

Події 2017 року навколо храму УПЦ в м. Коломия, де за підтримки кліриків греко-католицької церкви "відбуваються спроби захопити храм УПЦ, та порушення прав релігійної громади УПЦ в м. Миколаєві також були предметом обговорення на нараді ОБСЄ", продовжує сайт УПЦ.

Єпископ Віктор "особливо підкреслив дискримінаційний характер законопроектів 4128, 4511, 5309", "питання безпрецедентної затримки реєстрації змін до статутів єпархій та монастирів УПЦ", а також те, що "широке розповсюдження риторики ненависті у засобах масової інформації сприяє посиленню міжконфесійних конфліктів".

Голова Представництва УПЦ також наголосив, що оцінюючи ситуацію церковно-державних відносин, "не можна стверджувати, що в Україні забезпечується верховенство права та від імені Української Православної Церкви звернувся із закликом до ОБСЄ, держав-учасників наради та держави Україна прийняти невідкладні заходи задля припинення правопорушень прав православних віруючих громадян".

Сайт УПЦ наголошує, що "порушення прав віруючих УПЦ протягом 2015-2017 років набули широкого розголосу на міжнародному рівні, про що свідчать також заяви міжнародних правозахисних організацій, які лунали на нараді ОБСЄ на підтримку Української Православної Церкви".

Теги: