Про це повідомив архієпископ Сумський и Охтирський Євлогій (Гутченко), ієрарх УПЦ (МП), коментуючи ситуацію. «Цей Хресний хід і Літургія на місці зруйнованого Покровського храму м. Суми відбуваються щорічно. Тисячі людей приходять помолитися за мир в Україні», — розповів керуючий єпархією.

Цього року, 19 вересня, під час чергового засідання виконкому, окрім іншого, було винесено на голосування проект рішення «Про надання дозволу на проведення Сумською єпархією Української Православної Церкви проведення Хресної ходи з богослужінням».

Як наголошує, архієпископ Євлогій, не у компетенції виконкому міськради було надавати дозвіл чи забороняти проведення молитовної ходи.

«Виконком не мав права забороняти нам проведення Хресного ходу, тим більше, що ми і не просили його дозволу. Згідно із законом, ми поставили мера міста до відома про те, що 14 жовтня буде проведено богослужіння. Це вже третій раз виконком перевищує свої повноваження», — зазначив владика.

За традицією, щороку святкове богослужіння відбувається на місці, де був розташований стародавній сумський козацький храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Як і в попередні роки, православні сумчани та гості з інших місць разом з духовенством хресним ходом від кафедрального Спасо-Преображенського собору планують пройти на місце, де знаходиться зруйнований в 30-ті роки минулого століття Покровський храм.

«Віруючі налаштовані на проведення Хресного ходу і Літургії, тому він відбудеться», — підкреслив архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій.

Таким чином, він вважає, що єпархія вправі проводити хресні ходи поза територією своїх культових споруд, навіть якщо проти цього виступає місцева влада.

Теги: