Всесвітня кампанія «Share the Journey» триватиме 2 роки – до вересня 2019 року і доєднатись до неї запрошені 145 християнських організацій по всьому світу. Кампанія спонукатиме говорити вголос про права мігрантів, а також вплине на суспільний дискурс щодо їх інтеграції: пояснить причини зміни місця проживання, внутрішні пережиття людей, допоможе перебороти страхи, пов’язані з налагодженням нових соціальних зв’язків.

У контексті «Share the Journey» мігрант – це особа, що перебуває у дорозі та потребує супроводу, підтримки чи захисту. Це можуть бути біженці, шукачі притулку, внутрішньо переміщені особи, що рятуються від збройних конфліктів, екологічних катастроф або перебувають у пошуках роботи; і дорослі, і діти. Це також можуть бути жертви торгівлі людьми.

В Україні, де четвертий рік триває гуманітарна криза, зумовлена війною на сході країни, 1 591 670 осіб офіційно зареєстровані як внутрішні переселенці (за даними Міністерства соціальної політики України), з них 225 886 – діти (за даними UNICEF). Ідея "Share the Journey" в тому, щоб почути цих людей, дати їм можливість описати виклики, які вони долали, свої почуття під час переїзду в нове місто та інтеграцію у громаду.

Приєднатись до кампанії можуть всі охочі. Особливо чекають на людей, які мають міграційний досвід і можуть про нього розповісти. У різних містах України організації «Карітас України» втілюватимуть інтеграційні заходи, наприклад, спільні молитви, дискусійні клуби, спільні трапези та обговорення, розділене дозвілля (перегляди кінофільмів, майстер-класи, мистецькі заходи), спільні добрі справи (міські толоки, благодійні ярмарки). Так створюватимуть простір, де внутрішньо переміщені люди могли б вільно взаємодіяти з приймаючими громадами, почуваючись невимушено, захищено, у спільноті.

Інформацію про заходи кампанії поширюватимуть у соцмережах з хештегом #sharejourney. Долучаючись до всесвітньої кампанії, Україна може наголосити на динаміці міграційних та інтеграційних процесів, пов’язаних з гуманітарною кризою, додати українське питання до світового дискурсу щодо міграції та захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Теги: