За словами голови Патріаршої комісії у справах монашества владики Михайла (Бубнія), основна стратегія зібрання – це жива богопосвячена спільнота. «Мета заходу полягає в переосмисленні служіння богопосвячених осіб. Ми хочемо поглянути, що можемо зробити для того, щоб краще послужити Церкві, людям та подолати певні труднощі… Наприклад, у деяких країнах світу є брак покликань до богопосвяченого життя», − розповів єпископ у коментарі.

Раніше вже проводилися подібні зустрічі, але на регіональному, локальному рівні. Натомість ця зустріч набула міжнародного масштабу. Ключовими моментами події стали доповіді та дискусії, теми яких стосуються зовнішніх і внутрішніх викликів, а також викликів Церкви щодо богопосвячених осіб у сучасному світі. Крім дискусії, у групах виробляється стратегія монашого служіння і праці. Зокрема, є чотири групи, у кожній з яких є представники з різних країн. У них учасники зможуть дати відповідь на певні питання, висловити свої думки чи пропозиції про те, як вони бачать вирішення тих чи інших труднощів.

«Ми разом як богопосвячені особи можемо допомогти тим, що мають труднощі і виклики у служінні. Ми розроблятимемо «дорожню карту» співпраці і діалогу для того, щоб ефективніше служити», − розповів владика Михайло (Бубній).

Організатори зазначають, що на підставі тих дискусій на завершення Асамблеї її учасники підготують документ, в якому будуть враховані пропозиції, узгоджені під час обговорень. Крім того, на закінчення заходу буде виноситися на голосування питання про наступну зустріч. «Побачимо, як часто вирішать зустрічатися наші настоятелі. Чи це буде кожного року, сказати важко. Думаю, що один раз на три роки варто було б зустрітися», − сказав голова Патріаршої комісії у справах монашества.

За останніми статистичними даними, у світі нараховується близько 3500 ченців і черниць УГКЦ. Вони є членами 34 інституцій богопосвяченого життя, які служать на всіх континентах.

Теги: