У рамках візиту в Литву верховний архієпископ Святослав зустрівся з першим віце-спікером сейму Литовської Республіки Рімою Башкєнє,

У зустрічі глави УГКЦ з першим віце-спікером сейму Литовської Республіки Рімою Башкєнє взяли участь, зокрема, віце-спікер сейму Арвідас Некрошюс, голова Комітету з питань соціального захисту та зайнятості Альгірдас Сісас, голова Комітету з питань безпеки і оборони Вітаутас Бакас,  заступник голови Комітету з закордонних справ Егідіюс Варейкіс, член Комітету з закордонних справ, голова підкомітету з трансатлантичних зв’язків та демократичного розвитку Жигімантас Павільоніс. У зустрічі взяв участь посол України в ЛР Володимир Яценківський.

Сторони відзначили високий рівень двосторонніх відносин у різних сферах, їх вагоме історичне підґрунтя. Глава УГКЦ висловив подяку литовській стороні за надання всебічної підтримки Україні, поінформував про цілі розвитку Української Греко-Католицької Церкви в Україні та у світі. Литовською стороною, зокрема, було висловлено готовність щодо надання подальшої підтримки Україні.

Того ж дня з нагоди Ювілейного року 400-ліття Василіанського чину святого Йосафата у Литовському державному історичному архіві відбулося урочисте відкриття виставки історичних документів з історії чину, співорганізатором якої є Посольство України в ЛР. У заході, який привернув велику увагу литовської громадськості, взяли участь, зокрема, представники делегації УГКЦ на чолі з главою УГКЦ, міністр культури ЛР Ліана Руокітє-Йонсон, посол України в ЛР з дружиною, представники Посольства України в ЛР, української громади Литви, дипломатичного корпусу, акредитованого в Литві, науковці, провідні місцеві ЗМІ.

Цього дня у Посольстві України в ЛР відбулася дружня зустріч делегації УГКЦ, колективу Посольства, представників акредитованого у Литві дипломатичного корпусу, української громади Литви та литовської громадськості.

У рамках відзначення 400-ї річниці Василіанського чину у Литві 11 листопада глава УГКЦ взяв участь в урочистій церемонії покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку у центрі Вільнюса. У цьому ж заході взяли участь, зокрема, представники делегації УГКЦ та Ватикану, посол України в ЛР Володимир Яценківський з дружиною, представники Посольства України в ЛР, української громади Литви,  литовської громадськості, прочани, які прибули з України та Польщі з нагоди ювілею, представники українських ЗМІ та ін.

Відбулося дружнє спілкування верховного архієпископа Святослава з представниками української громади Литви, лунали гімн України, молитва за нашу державу, українські народні пісні.

Того ж дня глава УГКЦ та посол України в ЛР В. Яценківський з дружиною взяли участь у відкритті виставки стародруків книг і видань, що зберігаються у бібліотечних фондах Національної бібліотеки Литви, «Василіанська друкарня Вільнюса», а також у Міжнародному круглому столі «Василіанське книговидання у Вільнюсі» у Національній бібліотеці Литви, до організації якої взяло участь Посольство України в ЛР.

У заході взяли участь також член Комітету з закордонних справ, голова підкомітету з трансатлантичних зв’язків та демократичного розвитку Жигімантас Павільоніс, протоархімандрит Василіанського чину святого Йосафата у Ватикані Генезіо Віомар, директор Департаменту культурної спадщини при Міністерстві культури ЛР Діана Варнайтє, генеральний директор Національної бібліотеки Ренальдас Гудаускас, широкі кола литовської громадськості, української громади Литви, представники провідних литовських та українських ЗМІ, а також науковці з України, Литви, Польщі, Білорусі, зокрема Українського католицького університету м. Львова, Вільнюського університету, Вільнюської художньої академії, Варшавського університету, Білоруської національної бібліотеки.

У неділю, 12 листопада, у Василіянському храмі Пресвятої Тройці у Вільнюсі, верховний архієпископ Святослав, очолив літургію з нагоди відзначення 400-ліття Василіянського чину св. Йосафата. Разом з ним у святкуваннях взяли участь владика Василій (Тучапець), екзарх Харківський, протоархімандрит Василіянського чину Св. Йосафта отець Ґенезій Віомар, настоятель Василіянського монастиря у Вільнюсі о. Вінкентій Пелих, протоігумени Василіянських Провінцій: о. Йоан Школик ЧСВВ (Провінція Найсвятішого Спасителя в Україні), о. Миколай Козіцький (Провінція Покрови Пресвятої Богородиці у Польщі), о. Андрій Белеканич (Провінція Св. Миколая в Україні), ректор Василіянського Інституту Філософсько-Богословських студій (Львів-Брюховичі) о. Пантелеймон Трофімов, а також настоятелі та ієромонахи з різних Василіянських монастирів.
Верховний архієпископ Святослав розпочав свою проповідь зі словами привітань та подяк усім присутнім, зокрема і представникам державних органів різних рівнів Литви, які завітали до Василіянського храму Пресвятої Тройці з нагоди українського міжнародного греко-католицького свята.

“Сьогодні цей храм тепло обіймає в такому холодному кліматі усіх своїх дітей, які прибули з України, Білорусії, Естонії, Латвії, Польщі, адже всі ми є дітьми однієї і тої самої Церкви. Церкви, яка вертається до Вільнюса, як до свого рідного дому. Ми відчуваємо, що зараз переживаємо особливу зустріч. Проте зустріч не лише між нами, які приїхали з різних околиць в одне місце, але ми переживаємо особливу зустріч із Живим Богом, який особисто зараз є присутній поміж нас”, - зазначив предстоятель УГКЦ.

Під час літургії Святослав виголосив проповідь, в якій на основі Євангельського читання, пояснив духовний зміст і значення трьох ювілеїв, які цього року святкує УГКЦ: 400 років оновлення древнього монашества Київської Церкви у Василіянському чині, 380-ті роковини блаженної кончини митрополита Київського Йосифа Велямина Рутського та 150-ті роковини канонізації на престолах Вселенської Церкви Святого священномученика Йосафата, адже всі три згадані події пов’язані з цим місцем Василіянським монастирем і храмом Пресвятої Тройці у Вільнюсі.

Також, на думку предстоятеля УГКЦ, питання свободи та гідності для народів не втрачає своєї актуальності і в теперішній час. “Ми сьогодні приїхали зі всіх сторін, щоби у цій старовинній обителі звільнитися з наших кайданів, доторкнутися до джерела святості, яке тут перебувало упродовж століть, щоб стати гідними, вільними і не дозволити нікому та нічому сьогодні нас поневолювати”, - наголосив Святослав.

За словами глави УГКЦ, маємо просити Господа, щоб Він утвердив і повернув мешканцям усіх країн Європи свободу, бо тільки в Бога ми можемо залишитися вільними. “Незвичайно, що в тому Євангелії звучать два слова “легіони” та  “свині”. Тому що в той край, куди прийшов Ісус, пануючою силою був Римський легіон, символом (емблемою) якого була свиня. Ми знаємо, які “легіони” наступають сьогодні на Україну, а їхню символіку виявляють їхні діла. Проте Христос, визволяючи нас від злого, показує його руйнівну силу, а Його визволення є запорукою перемоги...”, - підкреслив предстоятель і додав: Нехай Бог-Визволитель проявить себе в майбутній історії України, Литви, Польщі, Білорусії та всієї Європи”.

На завершення літургії Святослав, подякував кардиналові Аудрісу Юозасу Бачкісу та архієпископу Гінтарасу Лінасу Грушасу. «Хочу сповнити ще одну місію від імені Церкви в Україні. Під час радянського комунізму між підпільною переслідуваною УГКЦ і Церквою у Литві існували тісні стосунки і особлива християнська солідарність. Наші підпільні єпископи і священики часто бували у Литві, а деякі і вчилися у єдиній тоді католицькій семінарії у цілому радянському союзі. Тут тоді друкувалися катехизми молитовники та інша духовна література, яка потім підпільно везлася до України. А офіційні католицькі єпископи, які тоді перебували у Литві відчували свою пастирську відповідальність за католиками в Україні. Від імені страждаючої але і воскреслої Церкви в Україні дозвольте Вам подякувати. Подякувати Литовській Католицькій Церкві за підтримку і солідарність Української Греко-Католицької Церкви в Україні. Україна пам’ятає і Україна дякує», - зазначив Святослав.

Відбулося посвячення підвального приміщення храму, де були віднайдені останки місцевих архімандритів. Крім того, глава УГКЦ з учасниками ювілейних заходів відвідали місце вшанування Остробрамської ікони Божої Матері, яка знаходиться в надбрамній каплиці Вільнюса. Також цього дня відбулася урочиста академія з нагоди Василіянського ювілею у Націоанальній філармонії Литви.

Теги: