Неофіційний російськомовний переклад доповіді про ситуацію з правами людини в Україні за період з 16 листопада 2017 року по 15 лютого 2018 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини опублікувала організація "Общественная правозащита" ("Громадський правозахист"), яку очолює радник з правових питань Київської митрополії УПЦ (МП) Олег Денисов.

Як сказано в перекладі пункту 95 доповіді, «у звітному періоді почалася “кампанія” нетерпимості проти Української Православної Церкви (Московського Патриархату) (далі − «УПЦ (МП)»), очолювана крайньо правою групою «С14»… 8 січня 2018 року кілька десятків членів «С14» заблокували вхід і дорогу в Києво-Печерську Лавру… Члени «С14» вели себе агресивно, підбурюючи до насильства і фізично погрожуючи особам, які висловлювали протилежні погляди. Хоча цей інцидент тривав більше години, правоохоронні органи не втрутилися. В той же день «С14» оголосила в соціальних мережах, що ця акція є лише початком кампанії протесту, і пригрозила провести подальші, більш масштабні “протести” в багатьох місцях. Після цього «С14» та інші крайні праві групи увірвалися в офіс інформаційного сайту Союзу православних журналістів, який публікує інформацію про УПЦ (МП), крім того, було скоєно дві спроби підпалу Десятинної церкви в Києві і церкви Святого Володимира у Львові, які належать до УПЦ (МП)».

«УВКПЛ стурбоване тим, що правоохоронні органи не вжили ефективних заходів для попередження таких дій, їх ретельного розслідування та притягнення винних до відповідальності», – наголошується в доповіді.

Посилань на оригінальний варіант доповіді сайт УПЦ (МП) і афілійована з нею "Общественная правозащита" не дають. Проте навіть у запропонованому перекладі "Общественной правозащиты" офіційний сайт УПЦ (МП) змінив текст, видаливши згадки про «УПЦ (МП)». Остання на сайті УПЦ (МП) при цитуванні доповіді фігурує як «УПЦ».

Фото Facebook


Теги: