Представлення виставки – перший етап у підготовці до створення на території Заповідника Музею Івана Мазепи. Відкриття якого планується приурочити до 340 річчя з дня народження гетьмана у 2019 році.

Раритетний експонат виставки – пам’ятка початку 18 століття – срібна в позолоті звіздиця з гравіюванням імені Івана Мазепи, внесок гетьмана в Успенський собор Києво-Печерської лаври. На відміну від традиційної чотирьохкінцевої форми, даний експонат має унікальну шестикінцеву форму, таку, як зірки на багатьох гетьманських гербах.

З представлених на виставці матеріалів відвідувачі матимуть можливість дізнатися про архітектурний ансамбль Києво-Печерського лаври та Печерського містечка за часів Івана Мазепи, вклади гетьмана і його сподвижників у церковні ризниці,  герби Мазепи тощо.

Місце проведення виставки – «Годинникова» вежа, автентична пам’ятка доби бароко, що представляє собою важливий фрагмент «мазепиного» фортечного муру, збудованого у 1698–1700-х рр.

Для довідки: звізди́ця – елемент церковного начиння, конструкція з двох хрестоподібноз’єднаних дужок, що використовується під час проведення православної літургії.

Виставка працюватиме один день – 18 травня, за адресою: Київ, вул. Лаврська, 9, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник «Годинникова» вежа.

Контакти: (044) 406-63-59

Теги: