Згідно цього розпорядження, «Гощанській районній державній адміністрації спільно з виконавчим комітетом Горбаківської сільської ради Гощанського району необхідно (ред.) утворити комісію для визначення порядку користування культовою будівлею – Покровською церквою в с. Мнишин Гощанського району по вул. Центральна, 58, і проведення інвентаризації культового майна із затвердженим графіком проведення почергових богослужінь у храмі релігійними громадами в разі недосягнення домовленості між ними».

Свої дії чиновники обґрунтовують наявністю заяви уповноважених представників релігійної громади Київського Патріархату, бажанням врегулювати міжконфесійний конфлікт та забезпечити права віруючих релігійної громади УПЦ КП.

Водночас сайт УПЦ (МП) зазначає, що «тут вже декілька років ведеться робота націлена на захоплення храму УПЦ. При чому, за словами настоятеля церкви протоієрея Володимира Фурманчука, не корінні жителі являються ініціаторами таких дій. У селі близько 170-ти дворів, із яких біля 40-ка пустують, у 100-та живуть ті, хто відносять себе до православних, і тільки 10-15 надають перевагу «УПЦ КП» та іноді відвідують богослужіння у сусідньому селі, де є храм «Київського патріархату». Значна ж більшість місцевих жителів (близько 80% згідно опитування) лишаються вірними канонічній Церкві й є постійними парафіянами місцевої церкви».

«Ще у 2014 році тут провели збори села – прийшло біля сотні людей, за «перехід» нашої громади в розкол проголосували людей 30-ть. Тоді ми вирішили провести власне опитування — зібрали біля 80% підписів у підтримку нашої Церкви, завірили їх в сільській раді, у правлячого архієрея», — розповів настоятель з УПЦ (МП).

Через деякий час була зареєстрована релігійна громада Київського Патріархату, продовжує сайт УПЦ (МП), а до отримання реєстраційних документів представники цієї громади ініціювали позови до суду щодо Свято-Покровського храму УПЦ (МП) та програли їх. Потім продовжували свою боротьбу, наразі справа щодо права власності на храм знаходиться на розгляді в Касаційному суді у складі Верховного суду м. Києва.

На переконання отця Володимира з УПЦ (МП), конфлікт в селі роздувається штучно. «Є тут один активіст, засланий хлопець, якому купили у нас хату і він тепер їздить по селам агітує людей. Він це питання постійно піднімає, а ще двоє людей, які теж в селі поселилися зовсім недавно. Він вже, напевно, набрид голові і він вимушений був надати це розпорядження. Знаєте, насправді, храм їм не для богослужінь потрібен, вони прагнуть гучних заяв про те, що певна парафія разом з церквою перейшла до “Київського патріархату”».

Прибуття комісія до села заплановано на 3 липня. «Віряни УПЦ очікують чергових провокацій, і не від односельчан, а від тих, хто проштовхує питання почерговості богослужінь в провладних кабінетах, - пише сайт УПЦ (МП). - При цьому протоієрей Володимир наголосив, що релігійна громада вважає дане розпорядження Рівненської ОДА незаконним і подаватиме позов до суду, щоб його оскаржити».

Теги: