Цю школу вже вкотре проводить Український центр ісламознавчих досліджень за сприяння Громадської Спілки “Всеукраїнська соціація “Альраід”, яка постійно допомагає  не лише безпосередньо в проведенні Школи, але й допомагаючі в випуску збірок наукових розвідок, лекцій та доповідей.

До школи проявили цікавість  історики, філософи та релігієзнавці не лише з України, а й з інших країн світу - зокрема, з Польщі. Туреччини, Молдови;  зацікавила тематика і студентську молодь, тож нині крім офіційно заявлених і зареєстрованих учасників - багато вільних слухачів.

Робота Школи розпочалася з виконання  гуртом “Майстерня пісня” Центру релігієзнавчих досліджень і міжнародних духовних стосунків” Гімну України та духовного  гімну “Боже, великий, єдиний, нам Україну храни”. До голосів Катерини Баранової, Олени Скубко, Катерини Завади, Ганни Косенко, Вікторії Бородіної та інших учасниць гурту додались голоси слухачів Школи, що стоячі співали ці славні, поклавши руку на серце.

Після того Муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” шейх Саід Ісмагілов, що є також очільником Українського центру ісламознавчих досліджень, розповів  учасникам про історію появи цієї школи, про теми, які були основними в попередні роки, ознайомив з темами лекцій та дискусій, які планується до розгляду цьогоріч.

Як нагадав шей Саід, мета чергової Літньої школи — створити майданчик для обміну експертними думками на тему розвитку ісламу й мусульман в Україні, у країнах Європи та на Близькому Сході, а також дати оцінку найсучаснішим тенденціям в мусульманському світі.

До учасників зі словами привітань звернувся й  відомий український вчений релігієзнавець Ігор Козловський, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків, лекція якого також внесена до програми школи.

Саід Ісмагілов надав аудиторії загальне уявлення про іслам як релігію, надав огляд останніх подій в країнах ісламського світу, надав інформацію про кількість послідовників цього віровчення в Україні, зокрема й про те, як військові дії і окупація певних територій  позначилися на житті мусульман (зараз ті території Ураїни, де проживала найбільша кількість мусульман, є окупованими).

Робота школи триватиме до 5 липня 2018.

Теги: