10 липня священик Олег Горбовський написав на своїй сторінці у Фейсбуці: "Сьогодні відбулися в терміновому порядку парафіяльні збори при головуванні митр. Августина (Білоцерківська єпархія УПЦ), де було вирішено заборонити мене в служінні. Запропонували перейти служити в інший храм і при відмові, із-за невиконання ставленицької присяги, мене заборонили в служінні. Що можна сказати по гарячим слідам? Мене було спочатку звинувачено, що я відбиваю у людей бажання ходити до церкви, потім голова села здивувалась моїм висловам у ФБ щодо святкування Купала (день села). Голова адміністративної служби прот Валерій Яблонський зайшов на мою ФБ-сторінку на зборах і виказав думку, що мої пости носять "майданівський характер". Владика звинуватив мою дружину, що не прийшла на збори "якби хотіла, то прийшла би" (в нас пятеро діток, старшому лише 9 і одна дитина інвалід). В своїй "промові" наприкинці зборів я подякував, що мене "підтримали" і "переймались" моїм станом здоров'я (гіпс зняли тільки вчора, розробляю ногу), а на інше просто промовчав, коли мене спитали, що я зробив за рік свого служіння, "Господь знає, що було зроблено" - так я сказав. Наразі прошу Ваших святих молитв за мене, перебуваю в пошуках роботи!".

У свою чергу священик Валерий Яблонский, який згадується у цьому дописі, зробив деякі поправки: "По перше: збори, щодо ситуації між Вами і парафії сьогодні проводились третій раз, перший раз головував благочинний Миронівського округу протоієрей Андрей Оленин, вдруге очолив секретар єпархії, на третій раз прибув Керуючий єпархією щоб вже поставити остаточну крапку в даній проблемі. По друге: не забувайте, що владика по батьківськи прийняв Вас в штат, реагуючи на Ваше прохання, що Вам тут на Батьківщинні буде краще. По третє: Вам виписаний Указ про призначення штатним священиком в міський храм до благочинного (де і матеріально, що так важливо, причин наявності п’ятох дітей Вам було би краще), Ви відмовляєтесь. По четверте: місце Вашого проживання( а мешкаєте Ви при в’їзді в м. Миронівку) ідентично однаково добиратися до сільського храму і до міського. По п’яте: пишучи такі дописи Ви компрометуєте свій сан і ту присягу, яку приймали при рукоположенні... Схаменіться і керуйтеся пастирським розумом і шанобливо ставтесь до Церкви, яка Вас народила, як священика а не виставляйте себе «мучеником». Так як Вас не приїхали забороняти а навпаки дали певне підвищення, скеровуючи на служіння в міський храм".

Священик Олег Горбовський на подібні закиди зауважив, що "перші збори були проведені мною самим, а не благочинним", також він "нічого на руки не отримував і не підписував" та не погодився служити в Миронівці.

"Архиєрей має право мені запропонувати, але не може змусити мене переводити без доказів моєї вини (не побутові неурядиці, а канонічні серйозні порушення). Для цього потрібно зібрати слідчу комісію, зібрати докази моєї вини, якщо вона така є, а не вестися на безпідставні заяви жінок, які навіть не ходять до церкви, не приймають участі в церковному житті", - зазначив о. Олег Горбовський.

Теги: