«Українсько-єврейська зустріч» – це організоівна на приватних засадах багатонаціональна ініціатива, започаткована 2008 року як спільний проект, в якому беруть участь українці, що представляють єврейську й християнську традиції, а також інші учасники з України, Ізраїлю та діаспор.

UJE висвітлює українсько-єврейські взаємини та вплив громад одна на одну протягом століть. Бренд UJE є «Наша історія неповна без історій кожного з нас!»

Команда UJE прибула до музею вранці 25 липня; гостей зустрів на подвір’ї директор музею Олександр Булига, який розповів про багату історію майже 180-річної пам’ятки архітектури та містобудування, про видатних особистостей (серед них і лауреати Нобелівської премії), які навчалися тут, працювали, відвідували класичну гімназію свого часу.

Після цього всі перейшли до конференц-зали, де і відбувся власне діалог. Алті Родал, голова Академічної ради, розповіла про діяльність UJE,  а це наукові та освітні ініціативи, дослідження і публікації, міжнародні наукові конференції, презентації книжок, аудіо/візуальні мстецтва, різноманітні стаціонарні та мобільні виставки, культурно-мистецькі заходи. Її розповідь доповнював Берел Родал – голова Консультативної ради UJE. Директор музею О. Булига активно включався в розмову, і в ході діалогу обидві сторони визначили напрямки спільної діяльності по темі. Після загальної дискусії учасники розділилися на групи і продовжили спілкування.

Гості презентували музею плакати з великою насиченістю матеріалами: рідкісними фотографіями, текстовими фактами щодо співіснування єврейських і українських спільнот  на Волині та Рівненщині протягом століть.

Працівники музею показали гостям експозицію, особливу увагу звернули на матеріали про окремих персоналіїв та громад євреїв у різні періоди спільної історії, особливо між двома світовими війнами та в сучасний період. Старший науковий працівник музею Валентина Данілічева презентувала підготовлену для гостей виставку «Євреї в історії Рівненщини».

Теги: