Зміни внесені до статті 36 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»: “Адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію змін до відомостей про професійні спілки, їх організації або об’єднання, а також про релігійні організації”.

Слід зауважити, що головною метою законопроекту № 6642 було звільнення релігійних організацій від вимоги нотаріального посвідчення установчих документів під час державної реєстрації. Однак за наполяганням Ніни Южаніної, голови Комітету з питань податкової та митної політики, в чинному Законі збереглася вимога щодо нотаріального посвідчення підписів на протоколі загальних зборів чи рішенні іншого органу управління релігійної організації, до компетенції якого відноситься право прийняття нової редакції статуту чи внесення змін до відомостей про юридичну особу.

Раніше парламент вже скасував вимоги нотаріального посвідчення підписів на статутах релігійних організацій та передавальних актах (у разі їх злиття, приєднання, перетворення). Такі зміни передбачені прикінцевими положеннями Закону України № 2275-VIII від 06.02.2018 року «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (законопроект № 4666) та набули чинності 17 червня 2018 року.

Нагадаємо, що до жовтня 2016 року релігійним організаціям не потрібно було посвідчувати у нотаріусів підписи на своїх статутах, протоколах загальних зборів, передавальних актах і розподільчих балансах. Ці вимоги з’явилися після прийняття антирейдерського Закону № 1666-VIII, в якому помилково релігійні організацій не потрапили до переліку виключень.

Законопроект № 6642 внесено до парламенту групою народних депутатів України з різних фракцій – Павло Унгурян, Оксана Продан, Георгій Логвинський та інші. Проект розроблено за сприяння Міністерства юстиції, за участі Інституту релігійної свободи і представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Кабінет Міністрів України також підтримав цю ініціативу.

Теги: