Серед спікерів були заступник міського голови з питань розвитку Львова Андрій Москаленко, проректор із питань призначення та місії УКУ Мирослав Маринович, президент Інституту екуменічних студій УКУ о. Іван Дацько, голова "Пласту" в Україні Станіслав Андрійчук та директор Аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Дискусія вийшла запекла та ґрунтовна, адже спікери – представники різних структур і поглядів. Проте їхні думки зійшлися в тому, що екуменізм повинен бути в житті кожної молодої людини для того, щоб завдяки вірі знайти своє покликання. Андрій Москаленко переконаний, що шлях до успіху складається з невдач, і лише той, хто зможе невдачу зробити відправною точкою, досягне успіху. Крім того, у житті кожного з нас має бути людина, яка вірить у наше майбутнє. Саме це для Андрія і є рецептом пошуку покликання.

Мирослав Маринович навів роздуми про те, що кожне покоління молодих людей має від Бога привілей – йому призначено протистояти лукавству попередніх і шукати прийнятну альтернативу. Проте цей привілей триває недовго, адже молоді й творчі особи, наче корабель, швидко обростають водоростями зі стереотипів та зневіри суспільства. Тож, на думку Мирослава, лише протистоячи насильству, ненависті та брехні, ми зможемо побудувати здорове суспільство.

Єгор Стадний запропонував своє бачення проблеми сучасної молоді. Вона полягає у відсутності відповідальності. Ставитися до двадцятирічних дорослих людей як до дітей – шлях до безуспішних державних реформ і відсутності якісних змін. Звідси і відсутність бажання в молоді брати активну участь у політичних процесах. На прикладі пенсійної реформи він довів, що більшість молодих людей не цікавляться тим, що стосується безпосередньо їхнього майбутнього. Наприкінці своєї доповіді Єгор запропонував свій шлях до успішної країни – довіряти людям. На недовірі будуються лише тюрми, переконаний він.

Дискусія відбулася одразу після урочистого відкриття, де з привітальним словом виступив Назарій Брезіцький, засновник громадського проекту «Ідея міста». Він вважає екуменізм одним із стовпів розвитку християнства та уніфікації національної ідентичності. Також учасників форуму привітав Роман Корж, проректор із науково-педагогічної роботи Національного університету «Львівська політехніка». Розпочав він із роздумів про те, як співпраця з Українським католицьким університетом допомогла Львівській політехніці соціалізуватися, втілити інклюзивні проекти та змінитися.

Нагадуємо, що 3 – 6 жовтня триває ХІ Екуменічний соціальний тиждень «Молодь. Віра. Покликання». Участь у всіх заходах безкоштовна.

Теги: