«Мені приємно вітати вас тут, у Патріаршому домі, у Римі. Це особливе місце для нашої Церкви. Мені спадають на згадку слова патріарха Йосифа Сліпого, ісповідника віри: «Буде хата – прийдуть люди». Патріарх збудував цю хату для українців тут, у Римі, і він, мабуть, дивиться на вас з небес і тішиться, що ця хата наповнена», - зазначив глава УГКЦ.

Він відзначив, що наступного року сюди приїде увесь Синод єпископів на святкування 50-ї річниці освячення собору Святої Софії. «Цей Форум є добрим стартом золотого ювілею і того собору, і того дому», - додав Блаженніший.

Глава УГКЦ розповів, що прибув на Форум з Папського Синоду, який цими днями проходить у Римі і також присвячений молоді. «На Папському Синоді Святіший Отець кілька разів наголошував, що це зібрання – це момент слухання. І я б дуже хотів, щоб цей Форум став простором взаємного слухання і спілкування, щоб кожен з вас, делегатів цього Форуму, міг висловитися від імені громади, яку ви представляєте, а всі інші мали час, покору і відвагу вислухати. Лише тоді, коли ми будемо вміти слухати одне одного, то матимемо можливість разом знайти відповіді на питання, які турбують наші спільноти, наших людей», - звернувся до присутніх Святослав.

Глава УГКЦ підкреслив, що одним з центральних завдань діяльності громад УГКЦ, зокрема на Європейському континенті, має бути особлива увага до молоді. «Молодь є центральною темою Папського Синоду. Я себе до старих ще не зараховую, але коли я слухав молодь, слухав результати опитування щодо молодіжного душпастирства з різних куточків світу, то щоразу глибше почав розуміти, як непросто сьогодні бути молодим, перед якими колосальними викликами сьогодні стоїть молодь. Ким бути, яку професію обрати, як жити у світі, який, схоже на те, не дуже мене потребує та очікує, як будувати стосунки з іншим людьми? На ці питання сьогодні молодим людям важко відповісти», - зазначив глава УГКЦ.

Святослав розповів, що кожен делегат перед Папським Синодом запитував свою молодь: що варто сказати про вас на Синоді? І у більшості випадків молоді люди просили сказати, що вони потребують спільноти. «Спочатку – спільноти родини, присутності тата і мами, що не завжди мають. Вони потребують Церкви, яка би була материнською спільнотою, а не холодною інституцією, що бореться за своє виживання чи вирішує свої проблеми. І це завдання нашої Церкви, зокрема тут, на Європейському континенті, де є наша нова діаспора. Якщо молоді люди не знайдуть спільноти, яка б взяла за них відповідальність, простягнула руку допомоги, ними заопікувалися, то, будьте певні, вони покинуть і ту Церкву, і ту громаду, – наголосив глава УГКЦ. – Я дуже прошу, щоб питання опіки над молоддю було в центрі особливої уваги всіх інституцій: Церкви, наших громад і також Української Держави, з якою в той чи той спосіб ми повинні разом опікуватися нашими дітьми, дітьми України, які перебувають поза межами Батьківщини. Бо якщо ми не зможемо створити материнські спільноти для нашої молоді, то вповні не виконаємо нашого обов’язку».

Він відзначив, що молоді люди хочуть бачити Церкву як спільноту, яка їх приймає, не засуджує, яка готова їм допомогти, їх вислухати.

Предстоятель УГКЦ також зауважив, що сьогодні дуже часто емігранти, і молодь зокрема, почуваються відкинутими у суспільствах, куди вони приїжджають. «Може так статися, що наші молоді люди і діти емігрантів - це ті каміння, яке відкидають будівничі, а Господь Бог їх зробить наріжними каменями», - додав він.

Святослав також запевнив учасників Форуму, що УГКЦ «завжди була, є і буде вашою матір’ю, яка будуватиме свої спільноти, які хочуть послужити. І це служіння, зокрема для українських мігрантів, представників нової діаспори, - ми вважаємо одним зі своїх душпастирських пріоритетів».

Теги: