Професор Папського латеранського університету Павло Асолан на сторінках видання спілкується з главою УГКЦ на різні теми філософсько-богословського характеру, торкається актуальних питань із життя УГКЦ та Вселенської Церкви. Передмову до видання написав кардинал Крістоф Шенборн, архієпископ Відня.

“Відвага вже самої назви книги “Скажи мені правду. Діалоги про сенс життя” ставить у центрі уваги тему, яка спричинила її появу: роздуми про істину між молодим італійським священиком та найвищим католицьким ієрархом Східної Європи. Діалог розпочинається від фундаментального екзистенційного запитання людини: що таке правда? Це запитання, здається, стало навіть для самої Церкви таким незручним, що виникає бажання уникнути його. Від цього потерпає гідність і свобода людської особи, які є основою її буття. На ключові теми, які допомагають зрозуміти сенс людського життя, Верховний Архиєпископ УГКЦ Святослав Шевчук дає чіткі, часто навіть несподівані відповіді у розмові зі своїм співрозмовником”, - пише у передмові до книги австрійський кардинал Крістоф Шенборн.

Діалог із главою УГКЦ в книзі “Скажи мені правду” базується на трьох богословських чеснотах: віра, надія та любов. Роздумуючи про ці чесноти, автор допомагає читачеві відчути особливість східної духовності, її літургії та богословської традиції. Розглядається питання про правду у добу “постправди”. Крім цього, на сторінках книги читач має змогу ближче познайомитися із главою УГКЦ, його особистою історією покликання та шляхом душпастирського служіння. Його особиста духовна дорога плавно переходить у глобальні масштаби історії та сьогодення Церкви, яку він представляє. Останній розділ книги присвячений різним темам сучасного етапу життя найбільшої Східної Католицької Церкви.

“Ця книга народилася з гіпотези, що Українська Греко-Католицька Церква володіє великим скарбом правди, який вона не втратила ні в радянських концтаборах, ні в західноєвропейських софістичних лабіринтах. Моїм особистим бажанням було пізнати цей скарб і допомогти Церкві у Європі, яка переживає болючі секуляризаційні  процеси, відкрити це багатство віри для себе”, - розповів проф. Асолан, співрозмовник автора книги.

“Книга виходить у світ італійською мовою, однак планується переклад на інші іноземні мови. Цільовою аудиторією видання є іноземний читач, для якого наша духовна спадщина є мало або ж взагалі невідомою. Робота над книгою розпочалася ще на початку минулого року. Для того щоб реалізувати цей проект, Блаженнішому Святославу довелося зарезервувати у своєму робочому графіку цілий тиждень довгих розмов із професором Папського латеранського університету. Текст одразу зацікавив відоме італійське видавництво “Cantagalli”, в якому багато свої праць друкував папа Венедикт XVI. Уже незабаром книгу можна буде придбати в італійських книгарнях”, - розповів о. Андрій Солецький, керівник Секретаріату глави УГКЦ в Римі.  


Теги: