Цього року на Школі віри будуть поетапно обговорені правди віри - перша лекція була присвячена першій із правд: є один Бог. Отець Маріуш Возняк звернувся до основ християнського віровчення, бо час від часу й вони потребують повторення й переосмислення з урахуванням викликів сучасності. Тема першої зустрічі, зокрема, виникла з потреби вірних зрозуміти погляди, за якими нема різниці у формі сповідання віри: мовляв, так чи інак ідеться про того самого Бога, тож усе одно, яку до якого храму ходити і яку релігію сповідувати.

Отець Маріуш Возняк показав небезпеки, пов’язані з такою ідеєю. Вихідною точкою лекції було обговорення першої зустрічі представників різних релігій, яку організував в Ассізі 27 жовтня 1986 року Йоан Павло ІІ і традиційно продовжували Бенедикт XVI і Франциск. На ці зустрічі представники різних релігій збираються, аби бути разом і молитися, а не щоб молитися разом. Папа Йоан Павло ІІ наголошував, що головний об’єднавчий принцип як вірних різних релігій, так і всієї людської спільноти – це мир, а ім’я миру – Ісус Христос. Навіть ті, хто не визнає Христа, погоджуються, що мир – найважливіша справа.

Спираючись на текст Орігена «Проти Цельсія», отець Маріуш Возняк вказав, як важливо відповісти на питання щодо істинності віри в Бога. Він також звернувся до фрагменту з Діянь апостолів (розділ 17), у якому йдеться про проповідь Павла на ареопагу, де греки приносили жертву на вівтарі невідомому Богу; це показує, що прагнення пізнати Бога властиве кожному, тільки не кожен спроможний відкрити істинного Бога. Нарешті, доповідач спинився на концепції міфу, яку запропонував Мірча Еліаде, і показав, як розвивалося усвідомлення різниці між язичницькою вірою та християнством.

Питання слухачів були сконцентровані на практичних аспектах: наприклад, як розуміти спасіння людей, які не належать до католицизму чи загалом до християнства, і що робити, коли молоді люди відходять від християнської віри й ідуть до різних сект.

Теги: