Під час розмови з українськими студентами глава УГКЦ поцікавився їхнім навчанням та наголосив на значенні духовної та інтелектуальної формації семінаристів і священиків в душпастирському служінні УГКЦ. Було також обговорено задум вшанування пам’яті блаженних священномучеників, колишніх студентів Грецької колегії, для їх прослави та популяризації подвижництва часів переслідування УГКЦ.

Зустріч Святослава з українськими студентами Папської грецької колегії є знаком уваги УГКЦ до виховання сучасних та майбутніх душпастирів. Попередньо глава УГКЦ зустрівся із студентами Української папської колегії святого Йосафата.

Папська грецька колегія святого Атанасія в Римі заснована папою Григорієм XIII 3 листопада 1576 для студентів Східних Католицьких Церков. У стінах цієї колегії навчалися провідні церковні діячі Київської унійної митрополії, серед яких митрополити: Йосиф Велямин Рутський, Рафаїл Корсак, Гавриїл Коленда та ін. Пізніше серед знаменитих вихідців із Галичини вчилися: митрополит Галицький Сильвестр кардинал Сембратович та літургіст о. прелат Ізидор Дольницький. А завершують історію у ХХ столітті українські студенти, серед яких чотири блаженні священномученики: єп. Миколай Чарнецький, єп. Йосафат Коциловський, о. Омелян Ковч та о. Микола Конрад.

Нині у стінах Грецької колегії, разом з іншими студентами Східних Католицьких Церков, навчаються також 9 студентів УГКЦ: з України, США, Великобританії та Греції.

Теги: