Під час зустрічі сторони обговорили актуальну релігійну ситуацію в Україні та світі, стан та перспективи утворення в Україні єдиної помісної Православної Церкви, розвиток міжконфесійного діалогу в державі.

Патріарх Філарет висловив впевненість, що об'єднання православ'я і отримання томосу про автокефалію Української Церкви консолідує і об'єднає український народ, позбавить Росію впливу на українців через Церкву та зміцнить незалежність української держави. "Незалежність Української Церкви має пряме відношення до національної безпеки держави. Не буде незалежної Церкви - не буде міцної Української держави. А якщо буде єдина автокефальна помісна Церква, то Україна буде міцною незалежною державою" - сказав він.

Герміне Поппеллер побажала успіхів Патріарху Філарету в церковному служінні українському народу, відзначивши важливість миру у процесі об'єднання православних церков в Україні. "Ми бажаємо і хочемо, щоб процес об'єднання був якомога мирним і щоб це не призвело до релігійного конфлікту", - сказала посол.

"Це є і нашою метою. Ми розуміємо, що якщо буде цей процес відбуватись мирно - не буде втручання Росії. Ми не хочемо, щоб Росія втручалася у наші внутрішні справи і будемо робити все можливе, щоб ці процеси відбувалися мирно" - запевнив владика.

На завершення зустрічі патріарх Філарет вручив Герміне Поппеллер пам’ятний подарунок.

Теги: