Під час реєстрації кожен з учасників зміг отримати збірник за матеріалами конференції (більше 780 сторінок) та програму (з 107-ма учасниками заходу), які були надруковані за сприяння патріарха Філарета та Київської Патріархії. На початку пленарного засідання видання було презентовано для всіх присутніх.

Пленарне засідання відкрив патріарший намісник, ректор Київської православної богословської академії УПЦ КП, доктор богословських наук, професор митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній (Думенко) на тему «Церква і майдан в контексті єдності та отримання автокефалії».

З вітанням учасникам конференції від Верховної Ради України виступив Володимир Ар’єв, народний депутат Верховної Ради України, голова міжфракційного об’єднання у Верховній Раді України «За Помісну Церкву», віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи, Заслужений журналіст України, який окреслив важливі питання сьогодення та висловив переконання на отриманні, у відповідний час, документу про автокефалію Української Церкви.

З привітаннями конференції виступили також директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Георгій Папакін та директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, який також коротко проаналізував 100-літню історії державного органу в справах релігій про здобутки й втрати запросивши науковців до підготовки двох томів збірника присвяченого цій інституції.

У подальшому з доповідями на пленарному засіданні виступали митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк), доктор церковно-історичних наук, професор, голова Інституту церковної історії: «Документи анексії Київської митрополії 1686 р. в «Архиве Юго-Западной России» - оригінал чи фальсифікат?»; протоієрей Олександр Трофимлюк, доктор наук з богослов’я, професор, перший проректор Київської православної богословської академії, голова Видавничого відділу Київської Патріархії, заступник голови Синодального управління у справах духовної освіти: «Православний вісник Київського Патріархату»: витоки та сьогодення (до 50-річчя з часу відновлення як загальноцерковного видання)»; Алоіс Стімпфле, доктор, доктор габ. богослів'я, професор Ганноверського і Ґільдесгеймського університетів, провідний спеціаліст біблійного богослів'я Німеччини, керівник досліджень діяльності апостола Павла в Туреччині: «... між вами ведуться суперечки» (1 Кор 1, 11). Сприйняття богословсько обґрунтованого розмаїття/ різновиду (Diversität) в Ранньому християнстві»; Марія Пірен, доктор соціологічних наук, професор кафедри педагогіки та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, заслужений діяч науки і техніки України, та інші.

У рамках виступів відбулась презентація нових видань монографії Марії Пірен «Феномен духовності в культурі публічного врядування у територіальних громадах: соціо-психологічний аналіз» та збірки джерел підготовлених Олександром Надтокою «Українська революція у волянсіях 1917–1921» (К., 2018. – 281 с. : іл.), які поповнять книгозбірню КПБА.

Також проходила робота в секціях: богослів’я та філософії (Головуючі: протодиякон Петро Лопатинський та кандидат наук з богослів’я, віце-ректор Дніпровської духовної семінарії Української Православної Церкви Київського Патріархату Василь Бабій); Церковне право: Церква в роки української революції (1917 – 1923 рр.). Етапи, періодизація та специфікація державного органу в справах релігій (головуючий протоієрей Михаїл Йосифчук, кандидат богословських наук); церковна історія (головуючі: Валерій Ластовський, доктор історичних наук, професор та Дмитро Гордієнко, кандидат історичних наук);  Біографістика: Постаті в історії Церкви. Бібліологічна, богословська, церковно-історична спадщина Київської Академії (головуючі: протоієрей Василій Лозовицький, кандидат наук з богослов’я, доцент та Сергій Головащенко, доктор філософських наук, доцент); джерела, джерелознавство та історіографія (головуюча Олена Походяща, кандидат історичних наук); сучасні проблеми духовності в українському суспільстві (головуючі: Валерій Олійников, кандидат церковно-історичних наук та Ганна Кулагіна-Стадніченко, кандидат філософських наук); Українська Православна Церква в Україні: виклики XXI ст. (головуючі: Павло Ямчук, доктор філософських наук, професор та священик Іван Сидор, кандидат наук з богослів’я); історія культури та мистецтвознавство (головуючі: Дмитро Степовик, доктор богословських наук та Наталія Солонська, кандидат історичних наук ).

Теги: