У зустрічі з патріархом Філаретом також взяли участь перший проректор КПБА, професор протоієрей Олександр Трофимлюк, обрані члени Світової управи СУМ, представники крайових організацій СУМ з України, Сполучених Штатів Америки, Канади, Великої Британії та Іспанії

Представники громадської організації охарактеризували Філарету свою діяльність, яка полягає в об’єднанні української молоді на добровільних засадах та вихованні свідомих, чесних і працьовитих громадян, відданих українців-державників, що виробляють світогляд на національно-християнських традиціях та ідеалах, виплеканих упродовж століть.

Предстоятель Київського Патріархату високо оцінив діяльність спілки. "Найперше я радий зустрічі з вами. Говорити про значення Спілки молоді не треба багато, бо сама назва і діяльність говорить за себе. Без молоді - немає майбутнього, яка буде молодь, таке й буде майбутнє. Тому за молодь і Церква бореться, і Бог, і диявол теж бореться за молодь, щоб цю молодь прихилити до себе. Ця діяльність, якою ви займатеся, є благородна і Богу угодна. Для того, щоб молодь стояла міцно на ногах, треба, щоб вона мала міцну духовну основу, тому що дух завжди перемагає. Треба виховати дух молоді, щоб вони не тільки вірили, що існує Бог, а щоб вони керувалися у своєму житті Богом, не чимось іншим, а Богом, Його заповідями, Його любов’ю та милосердям. Якщо ці духовні основи увійдуть в душу та розум, то ця молодь - непереможна", – сказав патріарх Філарет.

Також 21 листопада глава Української Греко-Католицької Церкви верховний архієпископ Святослав зустрівся в с. Княжичі, що поблизу Києва, зі Світовою управою Спілки української молоді та поспілкувався із представниками світової СУМівської спільноти із 12 країн світу.

Зустріч відбулася у свято архістратига Михаїла, який є покровителем СУМу. Також цього дня Україна відзначає День гідності і свободи. П'ять років тому настав новий період в Україні – почалася Революції гідності .

На думку архієпископа Святослава, Бог дарує українцям унікальні можливості, і вони не мають права їх занедбати. «Свобода – це духовне поняття. Можна не мати зовнішнього примусу, але не почуватися свобідним. А можна бути в концтаборі, сталінському таборі – і лишатися свобідною людиною. Ми маємо незалежну державу, але ще мусимо збудувати вільну Україну», – сказав глава УГКЦ.

Одним із великих викликів, які сьогодні стоять перед Україною, на думку глави Церкви, є колосальна хвиля міграції. «Це можна по-різному оцінювати, проте ми сьогодні переходимо до нового виду спільності людей. Весь світ сьогодні рухається... І активним ядром того руху нині є українська молодь. І всім організаціям треба рухатися за молоддю», – сказав він.

Святослав подякував представникам Спілки за те, що організація рухається за молоддю і задекларував, що з боку УГКЦ Спілка має справді надійного партнера. «Із СУМом – не сумно. Здійснюймо разом наші виховні заходи, як в Україні, так і в рамках світового українства. Хочу задекларувати абсолютну підтримку для СУМу, для всіх ваших справ гуртування і виховання української молоді на засадах любові до Бога, до свого народу, не тільки в Україні, а й в усьому світі», – додав він та висловив сподівання, що ця підтримка виллється в цілу низку різних ініціатив.

«Я досі перебуваю під враженнями від Папського Синоду. І щоразу глибше починаю розуміти, наскільки відповідальним і непростим є завдання і Церкви, і зокрема СУМу, аби можна було глибокі засади гідності, свободи, відповідальності, добра прищепити нашій молоді», – поділився глава УГКЦ.

Предстоятель зізнався, що відвідуючи країни по всьому світу, шукає контакти молодіжних організацій. І також подякував, що СУМ дуже активно намагається відкривати свої нові осередки, зокрема в нових громадах: Іспанії, Португалії. Висловив сподівання, що такі ж осередки будуть в Італії, Греції, Ізраїлі, ОАЕ, Південній Африці та всюди, де вже є українці та УГКЦ.

Також Святослав закликав СУМ рухатися на схід України. «Українська молодь, зокрема на Сході України, у Центрі та Півдні, дуже потребує вашої присутності. «Сьогодні відкриваються унікальні можливості. Серця молодих людей відкриті до нової дійсності. Такі спільноти, як СУМ мають абсолютне відкрите поле для праці», – сказав Святослав.

Теги: