Святослав знову пригадав італійській аудиторії про «забуту війну в Україні, спричинену військовою агресією Російської Федерації». «На жаль, сьогодні не всі розуміють, що війна в Україні – це війна у Європі. Дуже часто забувається, що Європа не обмежується територією шенгенської зони. Цей великий континент повинен переосмислити власну ідентичність і концепцію Європи», – пояснив предстоятель УГКЦ.

Він пояснив, що опір українського народу проти намагань повернути його назад до радянського минулого є прагненням «зцілити рани, завдані нам радянською владою». «У радянські часи людська гідність була повністю розтоптаною, бо кожна тоталітарна система для того, щоб втриматися, знищує людську гідність. Ми були найбільш переслідуваною Церквою у XX столітті, найбільшою опозиційною спільнотою до атеїстичного режиму».

Коли український народ відчув небезпеку повернення до цього «темного періоду своєї історії», висловив свій протест у Революції гідності – «великій маніфестації солідарності різних етнічних груп, Церков та релігійних організацій». «Сьогодні український народ в дусі солідарності вже п‘ятий рік протистоїть агресій Росії», – сказав глава УГКЦ і закликав міжнародну спільноту не бути байдужими до війни в Україні, «кровоточивої рани на тілі Європи».

У тривалій розмові з Монікою Мондо Святослав також розповів про свою книгу «Скажи мені правду», яка нещодавно вийшла у світ в Італії. «З моїм співрозмовником ми намагалися говорити про те, що є автентичним, істинним. Звідси пізніше народилась назва книги. У цій книзі я намагався поділитися із Західним світом досвідом віри нашої Церкви. Її структура поділяє наш діалог на три головні теми: Правда як віра, Правда як надія і Правда як любов. Таким чином ми роздумували над трьома чеснотами, які є серцем християнської духовності», – розповів предстоятель УГКЦ.

Програма «Soul» виходить на італійському телебаченні TV2000, ведуча Моніка Мондо спілкується з відомими постатями сучасності на різні актуальні теми. Гостями її програми були лауреати Нобелівської премії, провідні політики, люди культури та Церкви.

Теги: