У конференції брали участь 57 осіб, з яких третина - науковці й дослідники проблем кримінальної злочинності й пенітенціарії, третина - душпастирі й волонтери, а третина - практики Державної кримінально-виконавчої служби. З привітальним словом до учасників виступив голова Душпастрської ради при Міністерстві юстиції о. Костянтин Пантелей, священик УГКЦ.

Представники органів Міністерства юстиції України, науковці-пенітенціаристи, службовці ДКВС, чільні представники Церков і релігійних організацій у царині в'язничного душпастирства разом зі своїми колегами з Австрії, Голландії і Польщі, представили правовий контекст забезпечення релігійних прав у пенітенціарній системі європейських країн.

Д-р Джонатан Вернер, капелан у в'язницях у Ґарстені і Зальцбургу (Австрія), представив тему юридичної площини тюремного капеланства у багатоконфесійному середовищі. Душпастир о. д-р Ян Дезидеруш Пол, керівник бюро головного капелана у Центральному управлінні В'язничної служби (Польща), зосередився на основних правових актах, що регулюють питання про релігійну практику в пенітенціарній системі Польщі. Головний капелан Департаменту психологічної допомоги Міністерства безпеки та юстиції (Королівство Нідерланди) д-р Раян ван Ейк розповів про структуру, законодавчі вимоги до капелана, сфери опіки й усю практичну діяльність голландської пенітенціарної традиції.

Після дискусій у центрі уваги опинилася українська перспектива пенітенціарної діяльності. У виступах науковців і практиків прозвучав аналіз правового врегулювання в'язничного служіння у країнах Європи та в Україні. Зокрема, як досягається баланс між доступом ув'язнених до пастирської опіки, непорушною конфіденційністю та факторами режиму і безпеки у пенітенціарних установах.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України» (№ 419-VIII 14 травня 2015 року) надає більше можливостей. Проте в Україні залишається чимало пробілів правового забезпечення в'язничного капеланства у закладах у контексті європейської традиції.

Роботі конференції дуже сприяла участь представників Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби та Державної Установи "Центру пробації" Міністества юстиції України, а також заступників начальників слідчих і виправних установ, які безпосередньо співпрацюють з капеланами.

В результаті були опрацьовані головні напрямки для правового врегулювання пенітенціарного душпастирства:

- забезпечення потреб в реабілітації, духовно-моральному та психологічному забезпеченні працівників пенітенціарної системи,

- принципи тюремного капеланства в багатоконфесійній перспективі,

- повноваження, вимоги до підготовки, відповідальність, допуск та супровід діяльності капеланів і волонтерів,

- партнерство релігійних організацій у пенітенціарній пробації.

На переконання учасників конференції, міжнародне право, стандарти і зразки врегулювання питань пастирської опіки у пенітенціарних системах європейських країн, а також 30-літній практичний досвід в'язничного служіння в Україні є основою для формування відповідних актів законодавства.

Теги: