Книга розповідає про досвід громадської ініціативи «Неформальна група міжрелігійного миру», утвореної 9 листопада 2016 року у Києві, а також про інші проекти, спрямовані на поширення толерантності. Вона - про людей різних традицій, які відкриті до розмови та готові пізнавати не тільки інші світогляди, але й самих їх носіїв.

У цьому виданні за допомогою фотографій продемонстровано реальні приклади зустрічей, ініціатив, проектів, які єднають представників різних віросповідань та націй на основі спільних, загальнолюдських цінностей.

"Саме так руйнуються зашкарублі стереотипи, підкріплювані недобросовісними медіа, політиками та самим суспільством - через діалог, знайомство з людиною відмінних від нас самих поглядів. Адже хто знає - раптом у такій неформальній бесіді можна знайти чимало спільного, і навіть... подружитися", - вважають учасники Групи міжрелігійного миру.

"Ми сподіваємося, що ця книжка - наш скромний внесок у скарбничку прикладів добрих стосунків, щирої комунікації та відкритості. Можливо, вона зможе зруйнувати у когось певні стереотипи чи упереження, а когось - надихнути на теплу розмову з людиною інших поглядів та віри", - говорить упорядниця видання Любов Єремічева, засновниця Неформальної групи міжрелігійного миру.

"Ця книжка, передусім, для тих, хто не вірить у спроможність представників різних релігій стати один для одного справжніми друзями без жодної шкоди для власної релігійної ідентичності. Також вона для тих, хто вірить у можливість таких стосунків, але не має уявлення про те, як їх налагодити. Досвід нашої Групи — це одночасно свідчення для скептиків про можливість щирої дружби між людьми різних релігій й приклад для тих, хто шукає шляхів порозуміння людей різних релігійних переконань", - вважає релігієзнавець Вячеслав Горшков.

Світлини підкріплені коментарями релігієзнавців, журналістів, дослідників, самих учасників подій, завдяки чому картинка оживає та набуває більшого змісту. Зокрема, у виданні представлені коментарі релігієзнавців Людмили Филипович, Ігоря Козловського, Євгена Харьковщенка, Віталія Хромця, Тетяни Калениченко. Серед громадських діячів, чиїм досвідом підкріплена книга - Роман Кабачій, Олена Вострова, Олександра Матвійчук, Тіна Пересунько, Діалло Ісса Садіо, Вікторія Солоніцина, Ольга Хан, Євген Іхельзон, долучилися й представники управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації Ігор Подолянець, Марія Бардин, Віталій Томнюк.

До Дня релігії випущено елекронну книгу "Дещо спільне. Щирі світлини про міжрелігійну дружбу"

Свої міркування з приводу міжрелігійного діалогу висловлюють також представники релігійних спільнот - протоієрей Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, о. Андрій Боднарук, голова прес-бюро Київської архієпархії УГКЦ, Саід Ісмагілов, муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», Олег Гузік, голова правління Духовного управління мусульман України «Умма», Тарік Сархан, завідувач відділом «Ознайомлення з ісламською культурою» ВАГО «Альраід», Абгінандана дас, ректор Київської духовної академії свідомості Крішни в Україні, Едвін Камферман, президент Української Київської місії Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, Володимир Денщиков, представник Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, та багато інших.  Також представлені думки журналістів - Катерини Гладкої, Ольги Кузнєцової («Юрченко»),  Дениса Денисенка.

Фотовиставка із однойменною назвою - «Дещо спільне», була представлена у фойє Київської обласної державної адміністрації, завдяки управлінню культури, національностей та релігій КОДА, а згодом і на Софійській площі столиці у Міжнародний день дружби 2017 року. Тепер, доповнена новими кадрами, вона перед Вами у вигляді цього видання.

Над виданням працювала творча команда: Любов Єремічева (упорядниця), Вячеслав Горшков (дизайн, верстка), Софія Денщикова (редакторка), Віталій Ніщименко (робота з фотоматеріалами), Даніель Свідерський і Віталій Ніщименко (обкладинка: ілюстрація, дизайн).

У проекті використані фотографії Алі Марееі (Медіа група «Ехо Медіа»), Віталія Ніщименка, Олександри Вишневої, Вероніки Ергашевої, Галини Жовтко, Ольги Юрченко, Ніярє Шевкієвої, Вадима Менжуліна, порталу «Громадський Простір», навколосвітнього каравану «Інтеркультура», mormonnews.org.ua, Управління культури, національностей та релігій КОДА, "Сотні янголів", та архіву Неформальної групи міжрелігійного миру.

Книга доступна у бібліотеці порталу "Громадський Простір".

Теги: