Владики УГКЦ наголошують на тому, що кожному громадянину варто усвідомлювати свій обов’язок щодо участі в суспільно-політичному житті Батьківщини, сприймати його як невід'ємну частину власного християнського покликання, адже через таку участь виявляють турботу про спільне благо свого суспільства і роблять внесок у його розбудову.

«Пасивність чи бездіяльність є проявом байдужості, егоїзму, лінивства, а отже, гріхом. Участь у політичному житті держави є водночас дотриманням євангельської заповіді любові до ближнього. Свідоме ухилення від такої участі, зокрема від участі у виборах, є виявом байдужості не лише до кандидатів у представники влади, а й до всього суспільства», – застерігають вірян єпископи.

Вони також зазначають, що вибори – це громадянський та моральний обов’язок українців. Саме тому вибір повинен бути ретельно обдуманим і виваженим, а також повинен здійснюватися крізь призму християнських цінностей. Кожен громадянин має поважати думку й рішення іншого та не залишатися осторонь, «ставши свідком підкупу, маніпуляцій, протиправних схем, які суперечать проведенню чесних і справедливих виборів».

Політик-християнин, переконані владики, зобов’язаний дотримуватися християнських цінностей у своїй політичній діяльності: поважати гідність людської особи, святість і непорушність людського життя від його зачаття і до природної смерті та традиційні християнські сімейні цінності; брати участь у творенні справедливих законів, безкомпромісно засуджувати корупцію, поважати свободу сумління і релігії, нести відповідальність перед людьми, а також використовувати різні ЗМІ та інформаційні канали для того, щоби свідчити правду.

У Пам’ятці владики додають, що задля досягнення поставлених цілей політики повинні зобов’язатися «не зловживати владою, керуючись корисливими мотивами та намагаючись задовольнити будь-чиї приватні чи корпоративні інтереси коштом спільного добра». А також «усіма силами сприяти захисту, поширенню та утвердженню в суспільстві християнських цінностей і морально-етичних засад, насамперед в освіті, охороні здоров’я, економіці, політиці, ЗМІ та міжнародних відносинах і загалом у всіх суспільних інституціях, творячи Україну християнською державою».

Теги: