Зустріч розпочали з підбиття підсумків роботи групи «Примирення» за минулий 2018 рік, подякувавши делегатам з України за вдалу та на високому рівні проведену екуменічну конференцію «Стратегії примирення. Роль Церков в Україні», під час якої представники різних конфесій з України, Польщі, Білорусі та Німеччини обговорювали можливості та шляхи примирення між Церквами. Було відзначено активну участь численних представників Церков і релігійних громад України, міжнародних організацій, посольств та широкої громадськості.

Після цього було обговорено плани на 2019 рік, де особливу увагу було звернено на підготовку майбутньої міжнародної конференції у Білорусі, проведення якої заплановано на травень поточного року на тему «Церкви та місцеві громади перед лицем соціальних викликів».

З огляду на міжнародний рівень майбутньої конференції, група «Примирення в Європі» відвідала головні представництва Німеччини та Польщі, де зустрілася з послом Німеччини у Республіці Білорусь Петером Деттмаром та послом Польщі в Республіці Білорусь Артуром Міхальським. Під час цих зустрічей обговорювалися форми можливої співпраці в майбутньому.

Останнього дня зустрічі члени Групи відвідали апостольського візитатора для греко-католиків Білорусі, главу Білоруської Греко-Католицької Церкви, митрофорного архімандрита Сергія Гаєка та привітали його з 70-річчям від дня народження та 45-річчям священичих свячень.

Міжнародна група «Примирення в Європі» була створена у 1974 році з ініціативи Євангелічної Церкви Німеччини та Польської екуменічної ради з метою сприяння примиренню між польським і німецьким народами, відносини між якими були істотно погіршені внаслідок подій Другої світової війни. У 1995 році до групи«Примирення» приєдналися нові учасники: представники України та Білорусі. Так виник сучасний проект«Примирення в Європі – завдання Церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині». Від України до складу групи«Примирення» входять представники Української Греко-Католицької Церкви, УПЦ (МП), Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України і Римо-Католицької Церкви в Україні.

Теги: